czwartek, 11 czerwca 2015

Bagietka i długodojrzewająca szynka. Szparagi i tymianek. Bruschetta.


Z przepisem na bruschettę jest jak z klasyczną czarną sukienką - jest uniwersalna. Można ją zestawić niemal ze wszystkim i pasuje do wszystkiego. Dobra baza to podstawa!

Bruschetta to przekąska (antipasti), której podstawą jest pieczywo zgrillowane (lub opieczone na ognisku), natarte czosnkiem i skropione oliwą. Najczęściej po tego typu przekąski sięgam latem. Proste i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na wieczorne pogawędki przy kieliszku wina.

 

Bruschetta z kozim serem, szynką długodojrzewającą i grillowanymi szparagami

przepis własny
(na 24 sztuki)


Składniki:

1 bagietka
2 ząbki czosnku 
3 łyżki oliwy
1 pęczek zielonych szparagów
2 opakowania długodojrzewającej szynki (u mnie szwarcwaldzkiej) {ok.160g}
150g koziego kremowego sera
garstka tymianku
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię grillową. Czosnek obierz i przekrój na pół. Długodojrzewającą szynkę porwij na mniejsze kawałki.

Bagietkę pokrój lekko pod skos na ok. 1,5cm kromki. Piecz na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty na każdej stronie (w tym czasie powinny powstać charakterystyczne grillowe paski). Każdą natrzyj czosnkiem i skrop 2 łyżkami oliwy. Ułóż na desce.

Szparagom odłam zdrewniałe końcówki. Przełóż do miski i zalejcie oliwą, dokładnie wymieszaj. Oprósz delikatnie solą i pieprzem. Ułóż na patelni grillowej i griluj przez kilka minut na każdej stronie, aż będą miękkie. Odłóż na bok.

Każdą opieczoną kromkę bagietki posmaruj 1 łyżeczką serka. Na nim ułóż kawałki szynki, a na wierzchu po jednym zgrillowanym szparagu. Podawaj od razu udekorowane tymiankiem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.