sobota, 26 stycznia 2019

Twarożek z ogórkiem i pietruszką.


Nie lubię zimowej pluchy. Nie lubię jak cały dzień jest szaro i nie wyjdzie ani jeden skrawek niebieskiego nieba. Nie lubię wstawać jak jest ciemno i wracać z pracy też po ciemku. Nie lubię i koniec. Coraz bardziej dłuży mi się ten czas zimowy. Wyglądając już wiosny (wiem dopiero się zima zaczęła), wprowadzam do diety więcej zielonego. Tym razem postawiłam na pietruszkę i świeżego ogórka. Wystarczy jeszcze tylko twarożek i trochę jogurtu, żeby mieć śniadanie, które choć na chwilę postawi do pionu. Do tego świeża bułka, trochę masła lub nie (to zależy jak lubicie) i można zaczynać dzień.


Twarożek z ogórkiem i pietruszką

przepis własny

Składniki:

1 ogórek (ok. 130g)
1 mały pęczek natki pietruszki
300 g twarogu półtłustego
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ogórka obieramy ze skórki i  ścieramy na tarce o małych oczkach. 
Natkę pietruszki drobno siekamy.

W misce rozgniatamy widelcem twaróg, tak by rozbić jego zwartą strukturę. Dodajemy startego ogórka, posiekaną natkę i jogurt, dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy schłodzone z ulubionym pieczywem.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.