Lubię dania jednogarnkowe. Przede wszystkim dlatego, że robią się same. Wystarczy dać im czas. Żeberka w kapuście kiszonej są takim daniem. Do tego niezwykle sycącym i jednym z tych, które im dłużej "leżą" tym nabierają więcej smaku. Po upieczeniu mięso jest tak miękkie, że samo odchodzi od kości. Do tego kapusta kiszona, która przechodzi wszystkimi smakami wszystkich użytych przypraw i sosu powstałego z pieczenia żeberek.
Jeśli nie możecie ich upiec w piekarniku, to żeberka w kapuście kiszonej spokojnie możecie je ugotować w dużym rondlu.
Składniki:
1,3 kg żeberek
1 opakowanie przyprawy do żeberek
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
1 opakowanie przyprawy do żeberek
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
20 g grzybów suszonych (pociętych)
1 kg kapusty kiszonej
100 ml porto
miski i zasypujemy przyprawą do żeberek, dokładnie mieszamy.
Cebulę kroimy w półplasterki. Czosnek rozgniatamy.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, listki laurowe,
ziele angielskie i suszone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawione żeberka (woda powinna zakrywać żeberka - ok. 2 szklanki), przykrywamy pokrywką i gotujemy przez
5-10 minut minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Kapustę kiszoną grubo siekamy.
Ugotowane żeberka z przyprawami przekładamy do żaroodpornego naczynia. dodajemy
przesiekaną kapustę kiszoną i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny.
Podajemy zaraz po upieczeniu. Ja lubię je same, ale można je podać z gotowanymi lub
pieczonymi ziemniakami.
Przygotowanie:
Żeberka myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na pojedyncze porcje. Wkładamy domiski i zasypujemy przyprawą do żeberek, dokładnie mieszamy.
Cebulę kroimy w półplasterki. Czosnek rozgniatamy.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, listki laurowe,
ziele angielskie i suszone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawione żeberka (woda powinna zakrywać żeberka - ok. 2 szklanki), przykrywamy pokrywką i gotujemy przez
5-10 minut minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Kapustę kiszoną grubo siekamy.
Ugotowane żeberka z przyprawami przekładamy do żaroodpornego naczynia. dodajemy
przesiekaną kapustę kiszoną i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny.
Podajemy zaraz po upieczeniu. Ja lubię je same, ale można je podać z gotowanymi lub
pieczonymi ziemniakami.
Inne przepisy z użyciem żeberek:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.