Lubię kalafior. W dzieciństwie najczęściej jadałam go gotowanego z wody z bułką tartą. Ewentualnie w zupie warzywnej zwanej u nas "śmieciówką". "Śmieciówka" to zupa pełna letnich warzyw - fasolki szparagowej, kalafiora, młodej marchewki, pietruszki i selera. Samo dobro! Tym razem też chciałam taką zrobić, ale okazało się że w zamrażalniku nie mam już ani jednego strączka fasolki. Stanęło więc na zupie kalafiorowej. Teraz możecie wykorzystać mrożone różyczki, ale latem koniecznie zróbcie ją z młodych warzyw.
Zupy zimą mają swój nieodparty urok. Gotuje się je w miarę szybko, a ogrzewają już od pierwszej łyżki. Zwłaszcza gdy wracam do domu po krótkim spacerze.
Zupa kalafiorowa z koperkiem (zabielana)
przepis własny
(na 8 porcji)
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera
1/4 pora1/2 pęczka koperku
2 skrzydełka
3 l zimnej wody
3 ziarnka ziela angielskiego
2 listki laurowe
600g różyczek kalafiora
1 łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu
2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
Pora obieramy z wierzchnich liści i kroimy w ćwierć plasterki. Koperek drobno siekamy (odkładamy kilka gałązek do dekoracji).
Skrzydełka myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Wstawiamy na duży gaz, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i usuwamy szumowiny.
Dodajemy pokrojone warzywa, różyczki kalafiora i posiekany koperek. Wstawiamy ponownie duży gaz, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz na mały i gotujemy przez ok. 45 minut, aż kalafior będzie się rozpadał. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
Odlewamy do kubeczka 3-4 łyżki zupy (tylko wody). Odstawiamy na chwilę, by przestygła
i dodajemy śmietanę, mieszamy aż śmietana się połączy.
Podajemy od razu.
2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę (wg uznania).Pora obieramy z wierzchnich liści i kroimy w ćwierć plasterki. Koperek drobno siekamy (odkładamy kilka gałązek do dekoracji).
Skrzydełka myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Wstawiamy na duży gaz, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i usuwamy szumowiny.
Dodajemy pokrojone warzywa, różyczki kalafiora i posiekany koperek. Wstawiamy ponownie duży gaz, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz na mały i gotujemy przez ok. 45 minut, aż kalafior będzie się rozpadał. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
Odlewamy do kubeczka 3-4 łyżki zupy (tylko wody). Odstawiamy na chwilę, by przestygła
i dodajemy śmietanę, mieszamy aż śmietana się połączy.
Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.