Gdy myślę o Walentynkach i romantycznej kolacji, to od razu mam skojarzenie z jedzeniem rękami. Nie wiem skąd mi się to wzięło, ale tak mam. Jest w możliwości karmienia drugiej osoby coś niezwykle kuszącego i zmysłowego. Tym bardziej w przypadku serwowania krewetek, gdzie zanim dojdzie do konsumpcji należy wyssać sos i rozebrać krewetkę z pancerzyka. Nie kupujcie krewetek już obranych, bo zabierze Wam to co najmniej połowę przyjemności z ich jedzenia. Te dzisiejsze z dodatkiem sosu na bazie masła, wina, chili i czosnku sprawią, że będziecie chcieli ich jeszcze więcej. Klasyczne krewetki z patelni i z tym sosem są po prostu obłędne. W tym przypadku klasyka to gwarancja niesamowitego smaku.
Oczywiście najlepiej używać świeżych krewetek, ale jeśli nie możecie takich dostać to mrożone też się sprawdzą. Patent na mrożone krewetki nie wiem skąd znam, może z jakichś warsztatów. Ciężko mi sobie teraz to przypomnieć. Uwierzcie jednak, że nikt się nie zorientuje, że użyliście mrożonych, a nie świeżych krewetek.
Jak to zrobić? Proste mrożone krewetki wrzucamy do schłodzonej wody. Najlepiej z garścią kostek lodu i czekamy, aż krewetki wolno się rozmrożą. U mnie zajmuje to ok. 2 godzin. Po tym czasie krewetki powinny już nie mieć glazury. Jeśli jednak ją mają, to delikatnie ją zdejmuję, by nie uszkodzić krewetek.
Krewetki w sosie maślanym (na bazie białego wina)
przepis własny
(na 4 porcje)
Składniki:
750 g krewetek 16/20 bez głów (oczyszczonych, w pancerzykach)
1 papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
szczypta soli
sok z 1 cytryny
100 g masła
1 szklanka białego półwytrawnego wina
dodatkowo
bagietka do podania
Przygotowanie:
Jeśli używamy mrożonych krewetek, to na dwie godziny przed planowanym podaniemwkładamy je do miski z bardzo zimną wodą. Woda ma dokładnie przykryć krewetki.
Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie krewetki powinny
już pozbyć się glazury. Jeśli jednak w dalszym ciągu jest ona na krewetkach, to
delikatnie ją zdejmujemy, by nie uszkodzić krewetek.
Papryczkę chili, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekane chili i czosnek, smażymy przez
chwilę, aż zaczną wydzielać aromat. Dolewamy wino i dusimy przez ok. 5 minut, by
alkohol odparował.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy szczyptę soli i sok z cytryny. Na wrzącą
wodę wrzucamy krewetki i gotujemy ok. 2 minut. Wyciągamy i osączamy na durszlaku.
Osączone krewetki dodajemy do przygotowanego sosu i dusimy przez 2-3 minuty, tylko tyle
by składniki dokładnie się połączyły, a sos przedostał się pod pancerzyk krewetek. Pod koniec posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z bagietką, oprószone natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.