czwartek, 19 maja 2011

Sałatka z pieczonymi burakami i szparagami


Długo myślałam nad kolejnym zaproszeniem Peli... Co jest kwintesencją maja, miesiąca (podobno) zakochanych? Niby jestem majowe dziecię, ale bladego pojęcia nie miałam co też poza twarożkowo-rzodkiewkową awanturką można przygotować.


No może ze dwie propozycje dodatkowe by się znalazły, ale weny najmniejszego śladu nie miałam.

Dopiero wizyta na pobliskim bazarku przypomniała mi, co takiego dobrego maj nam daje. Po zimie pojawiają się w końcu pierwsze prawdziwie smaczne nowalijki. Pojawia się rzodkiewka, szpinak, botwinka czy moje ostatnie odkrycie, szparagi. Hmmm... a może by je połączyć i stworzyć sałatkę, baaaardzo majową?
 
Poszukałam trochę i okazało się, że wszystkich nowalijek nie mam szans połączyć w smaczną całość. Trzeba było z czegoś zrezygnować. Znalazłam ten przepis Asi i przepadłam, musiałam ją zrobić, a Wy oceńcie sami. Po prostu spróbujcie, tego młodego szpinaku, cudownie chrupiących szparagów i słodkich, pieczonych buraków.

Białych szparagów jest w sałatce więcej niż widać na zdjęciach, a to wszystko dlatego że Połówkowi się kojarzyły... ;) Czy też uważacie, że na poniższym zdjęciu, przesłodko wygląda :)

Czy można się uzależnić od szparagów?... Podejrzewam u siebie początki nałogu ;)

SAŁATKA Z PIECZONYMI BURACZKAMI I SZPARAGAMI

inspiracja zaczerpnięta ze strony kwestiasmaku.pl
(na 4 porcje)

Składniki:

1 pęczek botwinki
8 białych szparagów
8 zielonych szparagów
1 ząbek czosnku
4 garści liści szpinaku
1 łodyżka szczypiorku (razem z cebulką)
2 łyżki świeżo startego parmezanu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony zielony pieprz
plus
oliwa do pieczenia
4 kawałki folii aluminiowej

Przygotowanie:
Buraczki odciąć od liści botwinki umyć, osuszyć, posmarować oliwą i zawinąć w folię aluminiową (każdą sztukę osobno). Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w ósemki.

Liście botwinki i szpinak dokładnie umyć, odwirować i porwać na mniejsze kawałki (łodyżki botwinki zostawiam i zużywam potem do chłodnika). Szczypiorek drobno posiekać. Czosnek rozgnieść nożem, drobno posiekać. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, białe dodatkowo obrać ze skórki. Gotować we wrzącej (lekko osolonej) wodzie przez 2-3 minuty (w zależności od wielkości szparagów), odcedzić i przelać zimną wodą. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, lekko wymieszać.

Do małego słoiczka wlać sok z cytryny i oliwę, dodać szczyptę soli oraz pieprz, lekko wstrząsnąć, aby powstała kremowa emulsja.

Sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać świeżo startym parmezanem. Smacznego!


19 komentarzy:

  1. wspaniale polaczenie i smakowe i kolorystyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować tej kompinacji.
    Musi byc pyszne :)
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia i apetyczna sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, dziękuję :) Połączenie naprawdę bardzo udane!

    Mały-kuchciku, wypróbuj koniecznie :) Zaręczam, że jest!

    Tylko Spróbuj, dokładnie :)

    Haniu, dziękuję!

    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  5. Eve, u Ciebie także prawdziwe szparagowe szaleństwo! Apetycznie, kolorowo i na pewno baaardzo smakowicie :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  6. Eve! Ależ apetyczna ta sałatka! I jakie ciekawe połączenie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Eve rewelacyjna sałatka. Majowe dziecię pozdrawia majowe dziecię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, u Ciebie, u mnie :)))) Prawdziwe szaleństwo :D

    Aniu, dziękuję :) Połączenie faktycznie jedne z lepszych jakie ostatnio testowałam :)

    Kabamaiga, czyli ty też słodki byczek? No i jak tu nie kochać jedzenia :)))

    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  9. Eve - sam wygląd mówi wszystko :)
    Rewelacja!
    Ściskam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawie ci wyszły kolory Włoch: czerwony, biały i zielony. Bo klimat na pewno tak ciepły jak włoski :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A wiesz, ze tez wlasnie myslalam o takiej szparagowo-buraczkowej salatce? Teraz mysle jeszcze intensywniej, bo twoja wyglada cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. pięknie się komponuje ten buraczek ze szparagiem:D

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo wykwintnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pelu, dziękuję :) Twój Barek wywołuje we mnie nowe pokłady inwencji twórczej :)

    Kuchareczko, faktycznie :D Nie zauważyłam tego wcześniej :)

    Maggie, to bardzo dobre połączenie! Zrób koniecznie :D

    Goh., dziękuję :) A jak smakuje...

    Paula, dziękuję :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  15. apetycznie wygląda ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To jest cudo!
    Piękna,na pewno przepyszna sałatka :)

    O zdjęciach już nawet nie wspominam - są piękne. Naprawdę.

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ewelinko aż ślinka cieknie na sam widok;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kini^^, dziękuję :)

    Nat., dziękuję :) Zdjęcia nawet najlepsze nie oddają jej smaku :D

    Malwi, pewnie już niedługo ją znowu zrobię, więc zapraszam :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.