czwartek, 24 stycznia 2013

Chleb. Pudding. Sen Szalonego Kapelusznika.


Ten tydzień jest jak sen Szalonego Kapelusznika. Po pierwsze występ w DDTVN - mnóstwo emocji, które trudno opisać jednym słowem. Początkowy stres zamienił się w czystą przyjemność, która dostarczyła mojemu mózgowi takiej ilości endorfin, co najlepszy seks.  Do końca dnia banan na twarzy zapewniony i mózg pracujący jak żyleta. Na świeżo pierwszy wywiad, a teraz pomoc przy stylizacji książki kucharskiej. Cudownie intensywny czas wypełniony jedzeniem po brzegi. Jest pięknie!

Żałuję, że w trakcie programu nie udało się pokazać chlebowego puddingu, który przygotowałam. Wyszedł idelanie, podręcznikowo wręcz. Cudownie wyrośnięty, mocno pachnący wanilią i czekoladą. Może macie ochotę na kawałek?



Pudding chlebowy z gorzką czekoladą

oryginalny przepis pochodzi ze strony allrecipes.com
(na 4 porcje)

Składniki:
8 kromek pieczywa pszennego (np. tego) [bez skórki pokrojonego w kostkę (ok.2cm)]*
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
kawałek kory cynamonu
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady

plus do dekoracji
cukier puder
starta czekolada

Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka). Foremki wysmarujcie masłem. 

Do każdej włóżcie trochę chleba (tak by co najmniej przykryły dno), dodajcie grubo pokrojoną czekoladę i dołóżcie resztę chleba. 

W małym rondlu podgrzejcie mleko razem z ziarenkami wanilii i korą cynamonową. Gdy mleko przy ściankach rondla zacznie się pienić, zdejmijcie z ognia. W misce dokładnie zmiksujcie jajka z cukrem pudrem. Powoli wlejcie ciepłe mleko, ponownie wymieszajcie do połączenia się składników. 

Przygotowaną masę wylejcie po równo do foremek (tak do ¾ wysokości). Odstawcie na 10 minut, aby chleb nasiąknął (możecie, co jakiś czas dociskać widelcem). 

Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 25-30 minut. 

Podawajcie jeszcze ciepłe oprószone cynamonem. Smacznego!



* możecie użyć zwykłego pszennego chleba i dodać do puddingu Wasze ulubione orzechy, suszone owoce

21 komentarzy:

  1. Wspaniały deser! Gratulacje i powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero teraz obejrzałam Cię na powtórce... Gratuluję występu i pysznych past do kanapek ;P miłego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam takiego chlebowego puddingu. Twój wygląda bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, zrób koniecznie! Jak dla mnie taki pudding sprawdza się nie tylko jako deser, ale i słodkie śniadanie :)
      Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
  4. Gratuluję wywiadu i udziału w programie telewizyjnym:) Obejrzałam z przyjemnoscią .... Pudding wyglada wspaniale:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, dziękuję :)
      Niesamowite doświadczenie.
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  5. mmm.. aż tu czuje ciepło i aromat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko, pachnie faktycznie obłędnie!
      Idealny zimowy deser, choć na słodkie śniadanie też się sprawdzi :)

      Usuń
  6. swój pierwszy pudding też zrobiłam w towarzystwie gorzkiej czekolady- mojej ulubionej.. i to było trafne posunięcie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Qwert123, gorzka czekolada jest w przypadku puddingu idealna.
      Posunięcie nie tylko trafne, ale i strategiczne ;)
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  7. Wygląda niesamowicie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Obejrzałam DDTVN z Twoim udziałem. Gratulacje :))))
    P.s. A ten pudding strasznie pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kate, dziękuję :)
      I jest pyszny! :)

      Usuń
  9. Mamy ochotę, nigdy nie jadłam puddingu.
    Pysznie wygląda.
    Gratuluję Ewelinko!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, dziękuję :)
      Spróbuj koniecznie, bo to bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie chleba :)
      Pozdrawiam cieplutko! :*

      Usuń
  10. piękne zdjęcia, a niby puddingi takie niefotogeniczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siankoo, w dużej porcji może i są... ale do takich maleństw buzia aż się cieszy :)))

      Usuń
  11. Uwielbiam takie puddingi - świetny sposób na utylizację nie najświeższego chleba :)
    Gratulacje i powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.