czwartek, 31 lipca 2014

Brzoskwinie i szynka długodojrzewająca. Rukola i dukkah. Szybka sałatka.


Ostatnio gdy wstaję rano (w okolicach szóstej) daję się nabrać na orzeźwiające powietrze napływające przez otwarte okno. Liczę na to, że choć będzie ciepło, to jednak da się oddychać. Nie ma nic gorszego niż stojące, gorące powietrze w Centrum zewsząd otoczonym wysokimi budynkami. Ani grama świeżego powietrza. I w takich warunkach zarówno jazda do pracy i powrót z niej nie są żadną przyjemnością.

Wejść do kuchni w taki upał też nie jest łatwo. Wszystko w środku krzyczy "NIE!" na myśl o włączeniu kuchenki. Wyjątek to dzień, którym trzeba przerobić około 9kg cukinii, ale o tym innym razem :).

Dziś będzie szybko, jedyne co musicie uruchomić to jeden palnik i postawić na nim patelnię grillową. Reszta wymaga naprawdę niewiele wysiłku, jeśli zrobiliście wczorajszą dukkah. Letnia orzeźwiająca sałatka grillowanymi brzoskwiniami, z kozim serkiem i słonecznym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Już na sam opis moje ślinianki zaczynają szybciej pracować. A Wasze?


Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami z kozim serem

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
2 brzoskwinie
6 plasterków szynki długodojrzewającej
100g twarożku koziego (w roladce)
100g rukoli
1 łyżka dukkah

na dressing cytrynowy:
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Brzoskwinie umyjcie, usuńcie pestki. Każdą połówkę przekrójcie wzdłuż na trzy części. Zgrillujcie z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Odłóżcie na bok.

Plasterki szynki przekrójcie wzdłuż na pół. Każdym kawałkiem owińcie zgrillowaną brzoskwinię.

Rukolę dokładnie umyjcie, osuszcie. Rozłóżcie ją na dnie miseczek/talerzy, w których będziecie podawać sałatkę. Na wierzchu ułóżcie brzoskwinie, obok poukładajcie plasterki koziego twarożku. Posypcie obficie dukkah.

W małym słoiczku wymieszajcie wszystkie składniki cytrynowego dressingu, szczelnie zamknijcie i kilkakrotnie wstrząśnijcie, aby powstał jednolity sos. 

Podawajcie sałatkę polaną dressingiem cytrynowym. Smacznego!


 * * *

Przepis dodaję do akcji Kabamaigi "Morelkowo Brzoskwiniowo 6"

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.