wtorek, 29 lipca 2014

Jagnięcina. Kiszona cytryna i ras el hanout. Marokańskie smaki.


Jakiś czas temu robiąc porządki natknęłam się na słój z kiszonymi cytrynami. Zapomniałam o nich na śmierć. Dzięki temu odkryciu powstał ciekawy w smaku gulasz z jagnięciną. Lekko słodki dzięki morelom i młodym marchewkom, lekko kwaśny dzięki kiszonej cytrynie i pomidorom. Z dodatkiem miętowego bulguru wpisuje się idealnie w wakacyjny klimat. Rozumieją mnie wszyscy, którzy kiedyś dotarli do Tunezji lub Maroko.

Bulgur* to jedna z najstarszych znanych kasz. Archeologowie z Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach znaleźli jej ślady na terenie dzisiejszej Bułgarii w naczyniach pochodzących sprzed prawie 8 tysięcy lat.

Najbardziej rozpowszechniona na Bliskim Wschodzie, gdzie dodaje się ją do większości potraw: sałatek, zup, dań głównych, czy deserów. Jest tak samo wszechstronna jak nasza kasza jaglana. Zawiera dużo białka i błonnika, ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu polecana jest osobom odchudzającym się.

Bulgur podobnie jak kus kus bardzo łatwo się przygotowuje. Wystarczy zalać ją wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć na 15-20 minut i już jest gotowa. 

Gulasz z jagnięciny w marokańskim stylu

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
400g jagnięciny
2 łyżki oliwy
400g pomidorów
3-4 młode marchewki (w zależności od wielkości)
skórka z jednej kiszonej cytryny
1 cebula
5 suszonych moreli
1 szklanka bulionu warzywnego

na marynatę: 
1 łyżka oliwy
2 płaskie łyżeczki ras el hanout
wnętrze z jednej kiszonej cytryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

na miętowy bulgur:
1/2 szklanki kaszy bulgur
3/4 szklanki wrzątku
1 łyżka drobno posiekanych liści mięty
szczypta ras el hanout
szczypta soli

plus do dekoracji
świeże liście kolendry

Przygotowanie:
Jagnięcinę dokładnie umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Do miski wlejcie oliwę, dodajcie ras el hanout, drobno posiekane wnętrze kiszonej cytryny, szczyptę soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie mięso i mieszajcie, aż całkowicie się pokryje marynatą. Szczelnie przykryjcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na co najmniej 12 godzin.

W dużym rondlu rozgrzejcie oliwę, przełóżcie zamarynowane mięso (nie usuwajcie  jej) i smażcie do zrumienienia. Dodajcie posiekane pomidory, pokrojoną w plastry marchewkę, drobno pokrojone cebulę, skórkę z kiszonej cytryny i morele, dokładnie wymieszajcie. Całość zalejcie bulionem, tak by przykryła wszystkie składniki. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem przez 2 godziny.

Kaszę zalejcie wrzątkiem, zostawcie pod przykryciem na 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Następnie zruszcie widelcem. Dodajcie drobno posiekane liście mięty, ras el hanout i sól, dokładnie wymieszajcie.

Gorący gulasz podawajcie z miętowym bulgurem. Smacznego!


* żródło: wp.pl i wikipedia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.