piątek, 11 lipca 2014

Kasza jaglana i feta. Pomidor, ogórek i czarne oliwki. Sałatka.


Kasze mnie zaskakują. Dopiero niedawno poznałam komosę ryżową, w której się absolutnie się zakochałam. Teraz odkrywam kolejną - kaszę jaglaną. 

Kaszę jaglaną (jagły) otrzymuje się z nasion prosa. Ma mało skrobii, dużo przyswajalnego białka. Ma najwyższą zawartość witamin z grupy B, żelazo oraz miedź ze wszystkich kasz. Dodatkowo mają dużą zawartość witaminy E i lecytyny, które bardzo korzystnie wpływają na koncentrację. Z tego względu są polecane osobom intensywnie pracującym umysłowo. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na celiakię.

Same zalety, prawda?

o najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
agły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.htm

Sałatka z kaszą jaglaną, czarnymi oliwkami, pomidorem, ogórkiem i fetą

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki czarnych oliwek
1 mały pomidor
3 ogórki gruntowe
100g sera feta
garść liści mięty
garść liści pietruszki

plus na dressing:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na dużej patelni uprażcie przez kilka minut kaszę jaglaną. Zalejcie wodą, dodajcie sól i zagotujcie. Zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut, aż płyn całkowicie odparuje. Zostawcie pod przykryciem na 10 minut. Następnie zruszcie widelcem i odstawcie do całkowitego ostygnięcia.

W czasie gdy kasza się gotuje. Oliwki przekrójcie na pół. Pomidora, ogórki i ser pokrójcie w kostkę. Miętę grubo posiekajcie.

Wszystkie składniki dressingu wlejcie do małego słoiczka, dokładnie go zakręćcie i kilka razy wstrząśnijcie, aż do dokładnego połączenia składników.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie, doprawcie przygotowanym dressingiem. Podawajcie od razu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.