wtorek, 22 lipca 2014

Kasza jaglana i kurki. Botwinka i szpinak. Gołąbki.

 
Pierwszy w sezonie, ale nie ostatni przepis z wykorzystaniem kurek. Lubię te małe żółte grzyby. Gdy tylko pojawiają się na straganach, to moja pierwsza myśl - chodźmy do lasu! Niech nogi poniosą nas daleko w las, by zrelaksować się pośród zieleni i przy okazji znaleźć coś na obiad. Bez względu ile grzybów znajdziemy to warto się na taką wyprawę wybrać.

Najbardziej lubię kurki na maśle z patelni, z odrobiną śmietany i siekaną natką pietruszki. W prostocie siła. Jak przystało nad blogerkę kulinarną nie sposób, żebym nie eksperymentowała. Tym razem z odkrytą ostatnio kaszą jaglaną. 

Okazuje się, że w połączeniu z kurkami, szpinakiem i obficie doprawione pieprzem zawrócą w głowie każdemu.



Gołąbki z kaszą jaglaną, kurkami i szpinakiem z kurkami w śmietanie

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
na gołąbki:
10 dużych liści botwinki
1/4 szklanki kaszy jaglanej
3/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka drobno posiekanych kurek
1 drobno posiekana cebula
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki drobno posiekanych liści szpinaku
sól i pieprz do smaku

na kurki w śmietanie:
1 łyżeczka oliwy
2 garści kurek (pokrojonych w ćwiartki)
1/4 szklanki śmietany
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

plus do dekoracji:
natka pietruszki

Przygotowanie:
Na suchej patelni prażcie kaszę jaglaną przez kilka minut. Przesypcie do garnka, zalejcie wodą, doprawcie solą i zagotujcie. Zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut. Zdejmijcie z ognia i odstawcie na 10 minut, by kasza spęczniała.

Na patelni rozgrzejcie oliwę. Dodajcie cebulę, smażcie przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodajcie kurki  i smażcie przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajcie szpinak i duście aż zmięknie. Na koniec dodajcie kaszę, doprawcie szczyptą soli i obficie pieprzem, dokładnie wymieszajcie.

Liście botwinki sparzcie wrzątkiem, a potem zahartujcie w zimnej wodzie. Na każdy nakładajcie po dwie czubate łyżki farszu, dokładnie zwińcie. Ułóżcie w koszyczku do gotowania na parze i wstawcie na gotującą się wodę i parzcie przez 5 minut.

Teraz zajmijcie się kurkami w śmietanie. Na patelni rozgrzejcie oliwę, dodajcie pokrojone kurki i smażcie na małym ogniu, aż zmiękną. Na koniec dodajcie śmietanę i natkę pietruszki. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszajcie.

Podawajcie ciepłe gołąbki, polane na wierzchu kurkami w śmietanie. Udekorujcie drobno posiekaną natką i listkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.