niedziela, 24 sierpnia 2014

Jabłka i cynamon. Jajko i kefir. Szybkie ciasto.


Niedziela. Miało nie być ciasta, a wyszło jak zwykle. Z piekarnika cudownie pachnie cynamonem.

Jabłka i cynamon to moje ulubione jesienne połączenie. Dzisiejsza pogoda przypomina o nieubłaganie nadchodzącej jesieni. Poranki i wieczory stają się coraz chłodniejsze. Coraz częściej sięgam po ciepły sweter lub owijam się kocem z kubkiem ciepłej herbaty. Do takiej herbaty najbardziej pasuje kawałek jeszcze ciepłego domowego ciasta. Wystarczy tylko oprószyć cukrem pudrem i jestem w niebie. I tak mogę świętować niedzielę :) 

Dzisiejsze ciasto zasmakuje wszystkim tym, którzy uwielbiają cynamon, dodałam go tu bardzo szczodrze. Do tego jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, że jeśli goście zadzwonią z niespodziewaną wizytą zdążycie przygotować je w ciągu 30 minut.


Ciasto z jabłkami (najprostsze)

przepis własny
(na tortownicę o średnicy 25cm)

Składniki:
105g mąki pszennej (typ 650)
40g mąki pszennej pełnoziarnistej
30g mąki żytniej (typ 720)
50g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150ml kefiru
1 jajko
2 łyżeczki cynamonu
1 średniej wielkości jabłko

plus
masło do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Jabłko umyjcie, usuńcie gniazdo nasienne i pokrójcie w szóstki/lub ósemki. Wrzućcie pokrojone jabłka do miski, dodajcie cynamon i cukier, dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na czas przygotowania ciasta.

W misce wymieszajcie wszystkie rodzaje mąk. Dodajcie cukier i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszajcie. W drugiej misce rozkłóćcie jajko, dodajcie kefir i pozostały cynamon, mieszajcie, aż składniki dokładnie się połączą.

Do suchych składników wlejcie mokre, dokładnie wymieszajcie.

Formę wysmarujcie masłem. Przełóżcie do niej gotowe ciasto. Na wierzchu ułóżcie pokrojone jabłka, lekko je dociskając.

Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut, aż do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika wyjmijcie z tortownicy. Studźcie na kratce. 

Podawajcie oprószone cukrem pudrem. Smacznego!

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.