niedziela, 22 lipca 2018

Botwinka i ogórek. Koperek i szczypiorek. Chłodnik litewski.


Wczoraj zaszalałam z pracami w ogrodzie, więc dziś mam luz i mogę się polenić. Choć ten kto ma przydomowy ogród, doskonale wie, że nawet jeśli nie ma żadnej pracy do wykonania to i tak znajdzie się powód, by pogrzebać w ziemi. Gdy z nieba leje się żar tak jak wczoraj, warto mieć na podorędziu coś co schłodzi rozgrzany organizm. My mieliśmy akurat pod ręką wodę z limonką, mięta i odrobiną syropu z kwiatu dzikiego bzu. Wiele oddałabym jednak za kubek chłodnika.

Nie pomyślałam wczoraj, za to dziś nadrabiam, bo żar leje się z nieba. Na próżno szukać cienia w ogrodzie. Życie ratują chmury, które raz na jakiś czas przysłaniają słońce i pozwalają wyskoczyć na chwilę, by urwać koper i szczypiorek z własnego ogródka. Do tego wczoraj kupione jajka od wiejskich kur robią robotę. Polecam każdemu, kto dziś szuka ochłody.

 

Chłodnik litewski

(na 6 porcji)

Składniki:

1 dorodny pęczek botwinki
1 łyżka octu winnego
1 duży zielony ogórek
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
800g gęstego jogurtu greckiego
Sól i pieprz do smaku

dodatkowo do dekoracji
3 jajka

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na ćwiartki. Odkładamy na bok.

Botwinkę myjemy i dokładnie osuszamy, odcinamy zbędne korzenie. Następnie bardzo drobno kroimy razem z liśćmi. Wrzucamy do garnka i zalewamy ok 375ml wody. Dolewamy ocet winny 
i gotujemy przez kilka minut. Odstawiamy na bok do całkowitego ostygnięcia.

Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek równie drobno siekamy. Czosnek obieramy, zgniatamy nożem i drobno siekamy. Dodajemy do ostudzonej botwinki, odkładając po 1 łyżce koperku do dekoracji. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny od schłodzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy schłodzone z ćwiartkami jajek na twardo i posypane posiekanym koperkiem.


Inne przepisy na chłodniki:
* gazpacho
* chłodnik z cukinii i kalarepy
* zupa migdałowa z winogronami
* chłodnik pomidorowo-paprykowy na białym winie
* chłodnik ze świeżych ogórków i pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.