Witajcie!
Moje eksperymenty z ciasteczkami owsianymi zaczęły się, gdy zajrzałam na bloga Kuchnia Agaty, gdzie takie ciasteczka zostały bardzo smacznie ujęte. Sama Agata opierała się na przepisie Marthy Stewart, a więc podążam śladami prawdziwych ekspertek. Próbowałam już kilku wersji tych ciasteczek - z rodzynkami i gorzką czekoladą (wg Agaty/Marthy), z kandyzowaną skórką pomarańczową i takim samym aromatem, z rodzynkami i wiórkami kokosowymi... a po drodze wprowadzałam jeszcze kilka drobniejszych zmian (jedne udane, a inne mniej), o których nie będę tu się dodatkowo rozpisywać :)
Moje eksperymenty z ciasteczkami owsianymi zaczęły się, gdy zajrzałam na bloga Kuchnia Agaty, gdzie takie ciasteczka zostały bardzo smacznie ujęte. Sama Agata opierała się na przepisie Marthy Stewart, a więc podążam śladami prawdziwych ekspertek. Próbowałam już kilku wersji tych ciasteczek - z rodzynkami i gorzką czekoladą (wg Agaty/Marthy), z kandyzowaną skórką pomarańczową i takim samym aromatem, z rodzynkami i wiórkami kokosowymi... a po drodze wprowadzałam jeszcze kilka drobniejszych zmian (jedne udane, a inne mniej), o których nie będę tu się dodatkowo rozpisywać :)
Najbardziej jednak smakują mi te żurawinowe z cytrynową nutą i to właśnie nimi chciałabym się z Wami
podzielić. Jestem zwolenniczką większych okazów ciasteczkowych i z podanych
składników wychodzi mi 27 okazałych sztuk :)
Żurawinowe ciasteczka owsiane z cytrynową nutą
oryginalny przepis
pochodzi ze strony marthastewart.com
(na 27 sztuk)
Składniki:
200g masła
180g brązowego cukru
2 jajka
(na 27 sztuk)
Składniki:
200g masła
180g brązowego cukru
2 jajka
aromat cytrynowy
215g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
400g płatków owsianych
100g suszonej żurawiny
1 garść rodzynek
starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (górna i dolna grzałka).
Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę, następnie wbijamy
jajka i dodajemy aromat cytrynowy, dokładnie mieszamy. Dosypujemy przesianą
mąkę, sodę oraz sól, ponownie mieszamy. Następnie dodajemy płatki owsiane,
rodzynki, żurawinę i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
Z uzyskanej masy formujemy kulki (nabieramy po łyżce
stołowej ciasta), układamy je na blasze wyłożonej wcześniej papierem do
pieczenia. Uformowane kulki spłaszczamy delikatnie dłonią.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
Smacznego!
Świetneprzepisy , takież zdjęcia i smaki. Dziękuję i pozdrawiam. Asia
OdpowiedzUsuń