Dzisiejszy przepis wypatrzyłam na akcję Hola Mexico, jaką przez cały maj organizowała Shinju. Niestety z wielorakich przyczyn nie udało mi się go przygotować w trakcie trwania akcji na Durszlaku. Umieszczam więc teraz mając nadzieję, że znajdziecie trochę miejsca na meksykańską kuchnię.
KURCZAK CAJUNÓW ZE SMAŻONĄ CYTRYNĄ I ZIELONYMI WARZYWAMI
przepis pochodzi z książki "Na ostro" Rachel Lane & Ting Morris
(na 4 porcje)
Składniki:
2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
2 cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki soli
plus na sałatkę
4 garście liści szpinaku
100g groszku cukrowego
1 mały ogórek
Przygotowanie:
W misce połączyć oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, nasmarować przygotowaną marynatą. Smażyć na patelni z niewielką ilością oliwy. Cytryny przekroić na pół. Rozgrzać patelnię (na średnim ogniu), ułożyć na niej cytryny przeciętą stroną ku dołowi. podsmażać przez ok. 2 minuty, aż sczernieją.
Groszek cukrowy zblanszować w gorącej wodzie przez 1 minutę, przelać zimną wodą. Liście szpinaku dokładnie umyć, odwirować. Ogórka umyć, pokroić w plasterki, które potem podzielić na ćwiartki. Warzywa wymieszać w dużej misce.
Jak dla mnie ten zestaw jest rewelacyjny pod każdym względem.
OdpowiedzUsuńEve, super. Nie mam groszku , ale chyba wykorzystam przepis na jutrzejszy obiad
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
tmach
Bardzo fajne danie, a najbardziej zazdroszczę tego groszku cukrowego;-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie, że miałabym ochotę wpaść na obiad :) Czy groszek kupiłaś przypadkiem pod halą?
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczne! Zapisuję do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł z tą smażoną cytryną:) i super się to wszystkow prezentuje z zielonymi warzywami:)
OdpowiedzUsuńNa meksykanska kuchnie dwa razy nie trzeba mnie namawiac! Piekne zdjecia (ale to nic nowego, prawda? ;))
OdpowiedzUsuńPieknie wysmażony :)Pycha :)
OdpowiedzUsuńAle fajne! I ten zielony, chrupiący groszek.. mMm... pozdrawiam wiosennie!
OdpowiedzUsuńcudowny kurczak.
OdpowiedzUsuńa ta cytryna!
mm, muszę zaraz sobie ten patent wypróbowac ;]
Ciekawy przepis, zdecydowanie do zapamietania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.