Na fali upałów postanowiłam zacząć eksperymentować z lodami. Na pierwszy rzut poszły waniliowe z kwiatów dzikiego bzu. Strzał w dziesiątkę. Miksowanie najmniej podobało mi się z całego procesu tworzenia lodów. Zaczęłam więc poszukiwania maszynki do lodów... i tak trafiłam na pojemniczki do przygotowywania domowych lodów na patyku. Szybka decyzja i już następnego dnia były już u mnie. Szczęśliwa zapomniałam wziąć ich na weekend do domu, a potem w tygodniu siedziały cicho zamknięte w biurkowej szufladzie. Chyba wygodnie im tam było, bo ani pisnęły, że chcą do zamrażalnika :) Koniec końców (prawie tydzień od tego, jak trafiły w moje ręce) sobie o nich przypomniałam. Człowiek nagle przekroczy trzydziestkę i zaczyna łamać w kościach, doskwiera skleroza... i takie tam ;) Najważniejsze, że mogłam zacząć próbować.
Jak na razie jestem nimi zachwycona, więc w najbliższym czasie możecie się spodziewać kilku przepisów na lody :) Po głowie chodzą mi takie z dodatkiem alkoholi. Wszystko przez Monikę... Widzieliście jej niegrzeczne galaretki? Cudowne są!
PS. O maszynce do lodów na razie zapomniałam :)))
Jak na razie jestem nimi zachwycona, więc w najbliższym czasie możecie się spodziewać kilku przepisów na lody :) Po głowie chodzą mi takie z dodatkiem alkoholi. Wszystko przez Monikę... Widzieliście jej niegrzeczne galaretki? Cudowne są!
PS. O maszynce do lodów na razie zapomniałam :)))
Domowe lody jagodowe z rozmarynem
przepis własny
(na 10 sztuk po 60ml)
Składniki:
350g mrożonych jagód
150ml śmietanki 30%
250ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżki posiekanego rozmarynu
4 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksujcie (poza cukrem), aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę dosłódźcie do smaku. Wlejcie ją do przygotowanych pojemniczków do robienia lodów na patyku*. Do środka włóżcie plastikową łyżeczkę (dostępne w zestawie). Wstawcie do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.
Po wyciągnięciu z zamrażalnika pojemniczki na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie. Dzięki temu będzie je łatwiej wyciągnąć.
Smacznego!
* Zamiast pojemniczków do robienia lodów na patyku możecie użyć pojemników po małych jogurtach. Wystarczy tylko je umyć i przed włożeniem pojemników do zamrażalnika opakować je folią spożywczą.
Przepis zapisuję. Jak przyjdą upały to będzie w sam raz :-)
OdpowiedzUsuńGrażyna, faktycznie to cudowny lek na upały! Sprawdza się jak nic innego :)))
UsuńBardzo ciekawe połączenie - jagody i rozmaryn. Myślę, że sprawdzi się nie tylko przy lodach! :)
OdpowiedzUsuńVenidle, dobrze kombinujesz :D Też już szukam nowych zastosowań :)
UsuńWspaniałe! Jagody i rozmaryn - połączenie mi nieznane, a więc kuszące :).
OdpowiedzUsuńEvitaa, dziękuję :) Spróbuj koniecznie!
UsuńMuszę obowiązkowo udać się po te foremki! :) lody wyglądają pięknie
OdpowiedzUsuńFavtrav, koniecznie! Na razie maszynka idzie w niepamięć. Myślę już nad innymi smakami :))
UsuńBardzo podoba mi się połączenie jagód i rozmarynu! Na pewno kiedyś wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńSmaczny Kąsku, po co czekać? Sezon na jagody przed nami :)))
Usuńa ja właśnie uwielbiam takie lody na patyku, są o niebo lepsze od tych "kulkowych" :) i jeszcze jagodowe, do tego leśny posmak rozmarynu - no czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńOla, ja zaczynam je powoli doceniać :) Zawsze tylko kulkowe i kulkowe, ale te na patyku to większa frajda! :))
UsuńWspaniala kombinacja! A foremki swietne, musze sie za takimi rozejrzec :)
OdpowiedzUsuńMaggie, dziękuję :) Rozejrzyj się koniecznie. Ja swoje mam z Ikei, ale pojawiły się jeszcze w paru innych sklepach, w np. Tigerze. Nie wiem, czy u Was też są, ale z pewnością w TK Maxxie będą :D
UsuńWspaniałe! Świetne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńMuszą być wyraziste i pyszne.
Fajne te foremki. Musze poszukać, bo maszynki tez nie mam, a miksowanie to raczej nie dla mnie ;)
Pozdrowienia:*
Majanko, dziękuję :) Tak jak pisałam wyżej Maggie, ja swoje mam z Ikei. Ale teraz coraz więcej sklepów z akcesoriami kuchennymi je ma :)) Trzymam kciuki za poszukiwania!
UsuńBuziaki :*
Ale smaki, ale kolory!
OdpowiedzUsuńKorniku, kolor faktycznie mają wspaniały! :)
UsuńWspaniałe o pięknym kolorze i aromacie!
OdpowiedzUsuńKamila, dziękuję! :)
UsuńMam podobne foremki, jednak do tej pory zazwyczaj ich nie używałam, połączenie smakowe i wygląd Twoich lodów przekonał mnie by zacząć!
OdpowiedzUsuńGłodomorku, wyciągnij je koniecznie! U mnie niedługo lodowa seria będzie :))))
UsuńCudowne połączenie smaków ....a jaki kolor mają te lody:) mniami:)
OdpowiedzUsuń