piątek, 31 sierpnia 2012

Morele, amaretto i wanilia. Morelove ciąg dalszy.


Wychodzę wcześniej z pracy i nogi same mnie niosą na pobliski bazarek. Stragany uginają się pod ciężarem kolorowych warzyw i owoców. O! Znowu są truskawki. Ze zdziwieniem słyszę, że to nasze, krajowe - późniejsza odmiana, bardzo słodka.


Przechodzę obok nich ciągle się zastanawiając, czy nie wziąć choć pół kilograma, żeby zjeść w drodze do domu. Ostatecznie idę dalej. Zauważyłam w końcu stoisko z tym, czego szukam. Dzisiaj w duszy mi grają morele, dokładnie miłosny trójkąt z wanilią i amaretto w roli głównej... 


Konfitura morelowa z amaretto i wanilią

przepis własny
(na 400ml)

Składniki:
450g moreli (wypestkowanych)
3 łyżki cukru
6 łyżek wody
2 łyżki amaretto
1/2 laski wanilii

Przygotowanie:
Morele pokrójcie na mniejsze kawałki (ja każdą połówkę dzielę jeszcze na cztery).

W małym rondlu podgrzejcie wodę, dodajcie cukier, wyskrobane nożem nasionka i laskę wanilii, podgrzewajcie do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajcie pokrojone morele i amaretto, gotujcie na małym ogniu przez 20 minut (co jakiś czas mieszajcie, żeby konfitura się nie przypaliła).

Po tym czasie wyciągnijcie laskę wanilii i przełóżcie gotową konfiturę do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręćcie i pasteryzujcie przez 10-15 minut. Odstawcie do ostygnięcia. 

Przechowujcie w ciemnym miejscu. Konfitura im dłużej "stoi", tym bardziej przechodzi smakiem migdałów  i wanilii. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Widzę morele i już mam radochę!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała jak reszta Twoich konfitur! Ja mam na nie lenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, dziękuję :)
      Mnie motywuje zima, kiedy o tak aromatycznych owocach mogę tylko pomarzyć ;)

      Usuń
  3. Wspaniała konfitura. Cudne połączenie.
    Zrobiłabym jeszcze jakąś konfiturkę z moreli, ale nie wiem, czy je jeszcze dostanę.
    Pachnie u Ciebie, oj tak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, dziękuję :)
      U mnie już końcówka, więc łapię te ostatki i przerabiam.
      Buziaki :*

      Usuń
  4. Powiem wprost- bardzo seksowne połączenie składników ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronika, nooo! :D
      Otwieram słoiczek i najpierw wącham jej cudowny zapach :)

      Usuń
  5. Pychota, robiłam tak truskawki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avelina, truskawki z amaretto... brzmi pysznie!

      Usuń
  6. Uwielbiam domowe konfiturki , pysznie smakują ze świeżym pieczywkiem , w połączeniu z serkiem białym, pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, ale mnie jeszcze bardziej interesuje to z czym jest pokazana na zdjęciu. To chleb? Domowy czy kupny?

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę zrobić koniecznie! ile mniej więcej zajmuje przyrządzenie tego?

    Zapraszam do nas

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.