wtorek, 16 października 2012

Rośnij duży, okrąglutki... Drożdżowy. Na piwie. World Bread Day 2012.



Kochani, dzisiaj w ramach World Bread Day 2012 chciałam się podzielić z Wami moim bochenkiem. Wierzę, że "smak chleba, którym się dzielimy nie ma sobie równych"*. A jeśli to jest domowy chleb, własnoręcznie wyrobiony i upieczony, to jego smak rośnie proporcjonalnie do miłości włożonej w jego przygotowanie.

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Nie jest to typowy bochenek, jest trochę niegrzeczny, bo zamiast wody do jego przygotowania użyłam ciemnego piwa miodowego. Ten dodatek (plus miód gryczany) nadały mu ten charakterystyczny lekko słodki i goryczkowy smak. 

Podzielicie się nim z ukochanymi osobami. Dajcie im pajdę takiego chleba z ulubionymi dodatkami i pocałujcie na dzień dobry. Czy może być lepsze rozpoczęcie dnia?

* cyt. Antoine de Saint-Exupéry



Chleb drożdżowy na piwie miodowym

inspiracja pochodzi od Kornika
(na 1 bochenek)

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 650)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
2 łyżeczki soli
1 szklanka ciemnego piwa (użyłam miodowego) [w temperaturze pokojowej]
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka miodu gryczanego

UWAGA! Moja szklanka ma 250 ml.

plus 
do 4 łyżek mąki do wyrabiania ciasta

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszajcie w misce, wyrabiajcie przez chwilę łyżką. Przełóżcie na omączony blat i dalej wyrabiajcie, do momentu aż ciasto przestanie się lepić i będzie odchodzić od ręki (mi to zajęło około 10 minut). Uformujcie okrągły bochenek i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Po godzinie wstawcie kamień chlebowy do piekarnika (ustawcie go na dolnej półce) i rozgrzewajcie go przez minimum 40 minut w temperaturze 175 stopni. 

Gdy ciasto będzie wyrośnięte delikatnie przenieście i ułóżcie je na kamieniu. Pieczcie przez przez 15 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg z górną grzałką). Potem zmniejszcie temperaturę do 175 stopni i pieczcie przez kolejne 45 minut. 

Wyjmijcie z piekarnika, odłóżcie na kratkę do ostygnięcia. Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Piękny! :) Wszystkiego chlebowego dziś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję i nawzajem :)
      Pieczesz z nami dzisiaj?

      Usuń
  2. Ewelinko gratulacje :) I za chleb i jego zdjęcia :* Smacznego Dnia Chleba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękować :) Poranne światło dzisiaj było wspaniałe.
      Równie smacznego i pachnącego dnia!

      Usuń
  3. Eve, Twój chleb jest wspaniały!
    Piękny, pyszny, a zdjęcia pierwsza klasa!
    Uściski Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, dziękuję Kochana! Twoje grahamki też takie puchate :)
      Pozdrawiam ciepło! :*

      Usuń
  4. Przepiękny! Taki prawdziwy, domowy chleb :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra, domowy najlepszy! Nieważne ile bagietek kupię w hipsterskim miejscu, to ten wyciągnięty z własnego piekarnika smakuje najbardziej :)

      Usuń
  5. Wyszedł piękny, okrąglutki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny Ci wyszedł...
    Przeglądam dzisiejsze chlebki i wszystkie są takie cudne - taki dzień mógłby być codziennie...prawda...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Laura, zdecydowanie tak! Codziennie mogłabym piec...
      W kulinarnej blogosferze dzisiaj baaaardzo bochenkowo :)

      Usuń
  7. Aaaale Ci wyrósł!
    Super chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekny bochenek ....i taki kraglutki:). Piekłam kiedyś chleb na ciemnym piwie i pamietam, ze miał bardzo ciekawy smak ...a tutaj jeszcze widzę miód gryczany ...to już całkiem w niebie jestem:) pozdraiwam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.