Robicie sami przyprawy?
Ostatnio nie mogę się od nich oderwać. Młynek do kawy jest w użyciu niemal cały czas. Nawet nie wiem czy kiedykolwiek zmieliłam w nim ziarenko kawy. Domowe mieszanki mają niesamowity aromat. Zamknięte w słoiczkach nie ustoją na półeczce za długo i zawsze są pod ręką by je wykorzystać :) Odświętnie zapakowane sprawdzą się również jako prezent dla pasjonata kulinariów.
Dzisiejsza jest idealna do dyni. Cynamon i goździki dodają jej słodyczy, a gałka muszkatołowa i kardamon dodają jej charakteru. Możecie jej użyć do przygotowania deserów z dyni, ale także do gulaszu z jej dodatkiem.
Domowa przyprawa do dyni
oryginalny przepis pochodzi ze strony mybakingaddiction.com(na słoiczek o pojemności 125ml)
Składniki:
5 kawałków kory cynamonu (ok. 8cm)
10cm kawałek imbiru (grubości kciuka)
2 łyżeczki startej gałka muszkatołowa
2 łyżeczki ziela angielskiego
4 łyżeczki goździków
2 łyżeczki ziarenek kardamonu (z około 30 nasion)
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Imbir obierzcie, pokrójcie w cienkie plasterki. Wstawcie do nagrzanego piekarnika (150 stopni, górna i dolna grzałka) i suszcie przez 40 minut. Odstawcie na bok do całkowitego ostudzenia.
Cynamon połamcie na mniejsze kawałki. Gałkę muszkatołową utrzyjcie na tarce o małych oczkach.Wszystkie przyprawy wrzućcie do młynka do kawy (lub blendera) i dokładnie zmiksujecie. Przechowujcie w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Cynamon połamcie na mniejsze kawałki. Gałkę muszkatołową utrzyjcie na tarce o małych oczkach.Wszystkie przyprawy wrzućcie do młynka do kawy (lub blendera) i dokładnie zmiksujecie. Przechowujcie w szczelnie zamkniętym pojemniku.
idealna mieszanka!
OdpowiedzUsuńJa nie robie, bo straszny ze mnie len, ale takiej mieszanki jeszcze nigdzie nie widzialam.
OdpowiedzUsuńJula G., dziękuję!
OdpowiedzUsuńMaggie, to idealna mieszanka na jesień. Nie jestem sobie bez niej wyobrazić dyni. Pasuje zarówno do opcji na słodko, jak i wytrawnych.
Pozdrawiam ciepło!
Ewe