Przekąskami piątkowe popołudnie stoi. Lubimy sobie z Połówkiem podczas rozpoczynającego weekend seansu podjadać różne kąski. Jakiś czas temu niemal co tydzień królowały quesadillas, a ostatnio różnego rodzaju smarowidła do pieczywa. Zwłaszcza, że zakwas reaktywowany i piekarnik znów wrócił do łask.
Jesień nastraja do pieczenia chleba. Taka pajda jeszcze ciepłego z roztapiającym się masłem... mmm! To są smaki, do których tęsknię. A gdy chleb straci już swoją pierwszą świeżość lubię go skropić oliwą i wrzucić na chwilę do piekarnika, gdzie zyskuje na chrupkości. Wtedy nie pozostaje nic innego jak wziąć do ręki blender i zmiksować kilka składników tworząc pyszną alternatywę dla filmowego popcornu.
Pasta do chleba z wędzonego łososia i kaparami
oryginalny przepis pochodzi ze strony huffingtonpost.com
(na 1 {niepełną} miseczkę o pojemności 250ml)
Składniki:
200g wędzonego łososia
2-3 łyżki sera mascarpone
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka soku z limonki
sól i pieprz do smaku
plus
kilka kromek Waszego ulubionego pieczywa
plasterki limonki do dekoracji
Przygotowanie:
Łososia pokrójcie na drobne kawałki (możecie odłożyć 1 łyżkę do dekoracji), dodajcie kapary i dokładnie zmiksujcie. Dodajcie mascarpone, chrzan i sok z limonki. Dokładnie wymieszajcie. Doprawcie do smaku solą i białym pieprzem.
Podawajcie z Waszym ulubionym pieczywem. Smacznego!
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita jest ta pasta :)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta pasta, faktycznie doskonała alternatywa dla popcornu w piątkowy wieczór.
OdpowiedzUsuńKamciss, i smakuje :)
OdpowiedzUsuńMajanko, dziękuję! Na piątkowe śniadanie była akurat.
Babka z rodzynkiem, dziękuję! :) Nie ma to jak dobre smarowidło na piątkowy wieczór :)
Pozdrawiam ciepło!
Ewe