- Jesteście w domu?
- Tak...
- No bo jesteśmy w okolicy... To może byśmy wpadli?
- Jasne. Zapraszamy!
Gdy tylko powtarza się ten scenariusz, od razu wiem co będzie na deser: MUFFINY! Latem z owocami, jesienią i zimą z bakaliami. Zawsze robię szybki przegląd kuchennych zapasów i to, co akurat się nawinie ląduje w babeczkach. Jeśli chcecie zadać im dodatkowego szyku to polukrujcie je tak jak ja i macie popularne cupcakes.
Muffiny dyniowe z bakaliami
proporcje na ciasto od Arabeski(na 24 sztuki)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka przyprawy do dyni
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek słupków migdałowych
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
80g marcepanu
1/2 tabliczki czekolady
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki puree z dyni
3 jajka
6 łyżek oleju
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)
plus
270g serka kremowego (w temperaturze pokojowej; użyłam śniadaniowego Piątnicy)
90g masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Utrzyjcie masło na puszystą masę. Dodawajcie stopniowo cukier, cały czas ucierając. Dodajcie serek i zmiksujcie na jednolitą masę. Przygotowany lukier wstawcie do lodówki na pół godziny.
W misce wymieszajcie mąkę, brązowy cukier, przyprawę, proszek do pieczenia, migdały, skórkę pomarańczową, pokrojone w kostkę: marcepan i czekolada. W drugiej misce wymieszajcie pozostałe składniki. Do suchych składników przelejcie mokre, mieszajcie tylko do połączenia składników.
Formę wyłóżcie papilotkami, nakładajcie po 2/3 masy na każdą muffinkę. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Studźcie na kratce.
Dekorujcie całkowicie wystudzone muffinki schłodzonym lukrem za pomocą rękawa cukierniczego. Smacznego!
mmm pięknie wyglądają, musiały być przepyszne
OdpowiedzUsuńJakie cudne. Muffiny zawsze robię na mące razowej, uwielbiam je właśnie takie cięższe, wilgotne.
OdpowiedzUsuńDynia, bakalie...muffiny! Rewelacja :D
OdpowiedzUsuńPyszności Ewelinko:)
OdpowiedzUsuńMm dyniowe! Pycha :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia zachwycają ..... napatrzeć się nie można:) ... a muffinki to prawdziwy skarb jak goście prawie, że za drzwiami:)
OdpowiedzUsuń