Jeśli macie przed sobą słoiczek przygotowanego wczoraj curdu z czarnych porzeczek, to pora zabrać się za przygotowanie ekspresowego deseru. Gdyby nie ubijanie śmietany, można by było przygotować go niemal od ręki. Oczywiście pod warunkiem, że macie w zapasie ciasteczka owsiane.
Jeśli nie, to wcześniej upieczcie te z czarnymi porzeczkami, idealnie się tu sprawdzą.
Warstwowy deser z ciastek owsianych, ubitej śmietanki z mascarpone i curdem z czarnych porzeczek
(na 4 małe porcje)
Składniki:
4 duże ciastka owsiane
100ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 kropla pasty waniliowej
50g serka mascarpone
4 łyżki curdu z czarnych porzeczek
plus do dekoracji
2 ciastka owsiane
4 gałązki czarnych porzeczek
Przygotowanie:
Ciastka drobno pokruszcie. Wysypcie je na dno szklaneczek, w których będziecie serwować deser.
Ubijcie na sztywno śmietankę z cukrem. Delikatnie wmieszajcie mascarpone, a na koniec dodajcie pastę waniliową, dokładnie wymieszajcie. Wstawcie do lodówki na 30 minut.
Następnie przygotowaną masę wyłóżcie na pokruszone ciastka. Na wierzch nałóżcie po łyżce curdu.
Podawajcie oprószone ciasteczkami i z gałązką porzeczek. Smacznego!
no, no, bardzo prosty i efektowny
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie deserek pyyycha:D
OdpowiedzUsuńFajny blog, piszesz bardzo ciekawie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Karmel-itko, dokładnie! Skoro piekarnik jest niesprawny, trzeba sobie jakoś radzić :)
OdpowiedzUsuńJustyna, częstuj się! :)
Kinga, dziękuję! Zapraszam częściej.
Pozdrawiam ciepło!
Ewe
Mmm, rozkosz dla podniebienia. Pycha!
OdpowiedzUsuń