niedziela, 20 lipca 2014

Ciasteczka owsiane i porzeczkowy curd. Śmietanka i mascarpone. Szybki deser.


Jeśli macie przed sobą słoiczek przygotowanego wczoraj curdu z czarnych porzeczek, to pora zabrać się za przygotowanie ekspresowego deseru. Gdyby nie ubijanie śmietany, można by było przygotować go niemal od ręki. Oczywiście pod warunkiem, że macie w zapasie ciasteczka owsiane.

Jeśli nie, to wcześniej upieczcie te z czarnymi porzeczkami, idealnie się tu sprawdzą.

 

Warstwowy deser z ciastek owsianych, ubitej śmietanki z mascarpone i curdem z czarnych porzeczek

przepis własny
(na 4 małe porcje)

Składniki:
4 duże ciastka owsiane
100ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 kropla pasty waniliowej
50g serka mascarpone
4 łyżki curdu z czarnych porzeczek

plus do dekoracji
2 ciastka owsiane
4 gałązki czarnych porzeczek

Przygotowanie:
Ciastka drobno pokruszcie. Wysypcie je na dno szklaneczek, w których będziecie serwować deser. 

Ubijcie na sztywno śmietankę z cukrem. Delikatnie wmieszajcie mascarpone, a na koniec dodajcie pastę waniliową, dokładnie wymieszajcie. Wstawcie do lodówki na 30 minut.

Następnie przygotowaną masę wyłóżcie na pokruszone ciastka. Na wierzch nałóżcie po łyżce curdu.

Podawajcie oprószone ciasteczkami i z gałązką porzeczek. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. no, no, bardzo prosty i efektowny

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła takie deserek pyyycha:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny blog, piszesz bardzo ciekawie. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmel-itko, dokładnie! Skoro piekarnik jest niesprawny, trzeba sobie jakoś radzić :)

    Justyna, częstuj się! :)

    Kinga, dziękuję! Zapraszam częściej.

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, rozkosz dla podniebienia. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.