Wyzwanie cukiniowe dobiegło końca. Jak się okazuje pomysłów na przerobienie 9kg cukinii wcale mi nie brakowało. Za każdym razem jestem zaskoczona tym, jak to warzywo jest uniwersalne w smaku. W zależności od użytych dodatków zmienia się niczym kameleon dostosowując się do otoczenia.
Dziś mam dla Was wytrawny relish z cebulą, czerwoną papryką i chrupiącą gorczycą. Sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs i dojrzałych serów.
* krążki z cukinii w cieście naleśnikowym.
Relish z cukinii
oryginalny przepis pochodzi ze strony madebyjayne.com(na 750ml)
Składniki:
1 wyrośnięta cukinia (ok. 1,3kg, po wydrążeniu 0,9kg)
3 średnie cebule (ok. 420g)
40 soli
1 czerwona papryka (ok. 250g)
1 szklanka octu z białego wina
400g cukru
1 łyżka białej gorczycy
1 łyżka czarnej gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Cukinię obierzcie, wydrążcie i zetrzyjcie an tarce o grubych oczkach. Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. Przełóżcie cukinię i cebulę do dużej miski, zasypcie solą i dokładnie wymieszajcie. Szczelnie przykryjcie folią spożywczą i wstawcie na noc do lodówki.
Rano wypłukajcie w zimnej wodzie, osączcie na sicie, dla pewności odciśnijcie. Odłóżcie na bok.
Paprykę przekrójcie na pół, usuńcie gniazdo nasienne i posiekajcie w drobną kostkę. Wrzućcie do dużego rondla. Dodajcie cukier, ocet winny i przyprawy, dokładnie wymieszajcie. Smażcie przez chwilę na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajcie osączoną cukinię z cebulą i ponownie wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 45 minut co jakiś czas mieszając.
Jeszcze gorące przełóżcie do wyparzonych słoików. Przechowujcie w lodówce do 2 tygodni lub zapasteryzujcie. Smacznego!
Będę go jadł już niedługo :) Dzięki wielkie za przepis, to jest po prostu pyszne! Mich
OdpowiedzUsuń