W końcu ochłodziło się na tyle, że można włączyć piekarnik bez potrzeby posiadania schłodzonej szklanki wody w okolicach dłoni. I można przygotować prostą tartę z papierówkami. Dzisiejsza w całości powędruje do pracy, ku uciesze współpracowników.
Tarta orzechowa z papierówkami
przepis własny
(na 8 porcji)
Składniki:
60g cukru pudru
120g miękkiego masła
120g mielonych orzechów*
90g mąki pszennej (typ 450)
2 jajka
4 dojrzałe papierówki (średniej wielkości)
1 łyżka soku z cytryny
plus
masło do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia ciasta
* użyłam ziemnych, ale sprawdzą się tu również migdały, orzechy włoskie czy laskowe
Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni (górna i dolna grzałka).
Do małej miski wsypcie cukier i pokrojone w kostkę miękkie masło. Utrzyjcie na jasną i kremową masę (zajmie Wam to kilka minut). Dodajcie 90g orzechów i mąkę, dokładnie mieszajcie, aż powstanie jednolita masa.
Formę do tarty (o średnicy 24cm) wysmarujcie masłem. Wyłóżcie na dno połowę przygotowanego ciasta. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 10 minut.
Do pozostałej masy dodajcie resztę orzechów i jajka, dokładnie wymieszajcie, aż składniki dokładnie się połączą.
Jabłka umyjcie, obierzcie, przekrójcie na pół, usuńcie gniazda nasienne. Włóżcie do miseczki i skropcie sokiem z cytryny
Podpieczony spód wyciągnijcie z piekarnika, lekko przestudźcie. Na wierzch wyłóżcie resztę przygotowanego ciasta. Na nim układajcie pokrojone w cienkie plasterki połówki jabłek, dociśnijcie je palcami. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 25 minut.
Podawajcie od razu, oprószone cukrem pudrem. Smacznego!
Twoi współpracownicy to mają dobrze... U nas nikt ciast nie przynosił...
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda ;)u mnie w pracy dziewczyny też ciasto przynosza, chyba i ja będę musiała zrobić kiedyś :D
OdpowiedzUsuń