Do tego banalnie proste, a jakie zdrowe!
W sam raz na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi.
Chipsy z jarmużu
oryginalny przepis pochodzi ze strony deliciouseveryday.comSkładniki:
150g jarmużu
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 125 stopni (górna i dolna grzałka). Wyłóżcie dwie blachy (do pieczenia) papierem do pieczenia.
Usuńcie twarde żyłki i porwijcie liście na kawałki. Umyjcie je i dokładnie osuszcie (jeśli nie zrobicie tego dokładnie chipsy nie będą chrupiące).
Do dużej miski wlejcie oliwę, lekko ją posólcie. Dodajcie jarmuż i dokładnie wymieszajcie, tak by tłuszcz pokrył każdy kawałek.
Podzielcie naoliwiony jarmuż między dwie blachy. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut, a potem przekręćcie je na drugą stronę i dopiekajcie przez kolejne 10 minut.
Podawajcie od razu. Smacznego!
świetna i jakże zdrowa przekąska ;)
OdpowiedzUsuńMagdalena, i do tego taka prosta! :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń