sobota, 13 września 2014

Jarmuż, jarmuż i jeszcze raz jarmuż. Domowe chipsy.


Tak pyszne, że nie sposób ich nie polubić od pierwszego chrupnięcia.  
Do tego banalnie proste, a jakie zdrowe! 
W sam raz na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi.

Chipsy z jarmużu

oryginalny przepis pochodzi ze strony deliciouseveryday.com

Składniki:
150g jarmużu
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli

Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 125 stopni (górna i dolna grzałka). Wyłóżcie dwie blachy (do pieczenia) papierem do pieczenia. 

Usuńcie twarde żyłki i porwijcie liście na kawałki. Umyjcie je i dokładnie osuszcie (jeśli nie zrobicie tego dokładnie chipsy nie będą chrupiące). 

Do dużej miski wlejcie oliwę, lekko ją posólcie. Dodajcie jarmuż  i dokładnie wymieszajcie, tak by tłuszcz pokrył każdy kawałek.

Podzielcie naoliwiony jarmuż między dwie blachy. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut, a potem przekręćcie je na drugą stronę i dopiekajcie przez kolejne 10 minut.

Podawajcie od razu. Smacznego!

2 komentarze:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.