wtorek, 7 października 2014

Mąka i drożdże. Słodka i ostra papryka. Bułki do burgerów.


No to Kochani ruszamy, przez nadchodzące dni pokażę Wam, że przygotowanie domowego burgera od podstaw nie jest takie trudne. Jeśli podobnie jak my z Połówkiem lubicie go zjeść na mieście, to poczekajcie na wersję, którą przygotujecie sami. 200% smaku gwarantowane!

Na początek idzie podstawa każdego burgera, czyli bułki. Tym razem postawiliśmy na wersję z papryką, ale równie dobrze można do nich użyć innych dodatków np. curry lub kurkumy.

Zatem zakasajcie rękawy i do dzieła!


Bułki chilli do burgerów

oryginalny przepis pochodzi z książki "Burgery!" aut. V. Drouet & P-L.Viel (s. 13)
(na 10 sztuk)

Składniki:
500g mąki pszennej (typ 650)
6g drożdży instant
300ml ciepłej wody
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chilli
35g oliwy
10g soli

plus
1 łyżka mleka
2 łyżki białego sezamu
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chilli

Przygotowanie:
Do miski miksera planetarnego wrzućcie wszystkie składniki na bułki. Wyrabiajcie ciasto przez kilka minut na małych obrotach, by składniki się dokładnie połączyły. Następnie zwiększcie obroty (stopniowo) do największych i wyrabiajcie przez kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia.

Następnie odgazujcie ciasto, podzielcie na 10 równych części (po ok. 83g), uformujcie dłonią bułki. Układajcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryjcie ściereczką i odstawcie do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Wyrośnięte bułki posmarujcie mlekiem, część oprószcie sezamem, a część ostrą papryką. Wstawcie bułki do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 20 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika studźcie na kratce. Smacznego!

2 komentarze:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.