Kochani, dziś kolejny składnik pysznego domowego burgera - ketchup. Zdecydowanie wersja dla amatorów ostrych smaków ze względu na papryczkę habanero. Nawet Połówek stwierdził, że jest ostry, a nie tylko pikantny. Uwierzcie mi to najlepsza rekomendacja.
Oczywiście jeśli nie lubicie ostrych smaków możecie zrezygnować z papryczki habanero, lub zmniejszyć jej ilość.
Ketchup habanero
oryginalny przepis pochodzi z książki "Burgery!" V. Drouet & P-L. Viel (s. 16)(na 750ml)
Składniki:
1,5kg pomidorów
3 cebule
3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
300ml octu z białego wina
200g cukru brązowego
1 papryczka habanero
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Pomidory umyjcie i pokrójcie na małe kawałki, cebulę drobno pokrójcie, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Wrzućcie do dużego rondla.
Habanero drobno posiekajcie, nie usuwajcie nasion. Dodajcie do pozostałych warzyw. Na koniec dodajcie pozostałe składniki. Gotujcie na średnim ogniu przez 1 i 1/2 godziny, co jakiś czas mieszając.
I teraz macie dwie opcje do wyboru, albo całość przetrzeć przez sito, albo dokładnie zmiksujcie blenderem.
Przełóżcie do wyparzonych słoiczków i przechowujcie w lodówce do dwóch tygodni, lub zapasteryzujcie na zimę. Smacznego!
w tym roku pierwszy raz przygotowywałam domowy keczup i muszę powiedzieć, że wart jest całej włożonej w niego pracy :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda Twój ketchup, a skoro ostry to idealny dla mnie. Ja w tym roku przesadziłam z ilością chili w moim ketchupie. Połówek kupił jakąś tajską odmianę, dodatkowo nie chciało mi się usuwać pestek. Tym sposobem dodałam do ketchupu 150 g piekielnych papryczek.
OdpowiedzUsuń