No to Kochani ruszamy, przez nadchodzące dni pokażę Wam, że przygotowanie domowego burgera od podstaw nie jest takie trudne. Jeśli podobnie jak my z Połówkiem lubicie go zjeść na mieście, to poczekajcie na wersję, którą przygotujecie sami. 200% smaku gwarantowane!
Na początek idzie podstawa każdego burgera, czyli bułki. Tym razem postawiliśmy na wersję z papryką, ale równie dobrze można do nich użyć innych dodatków np. curry lub kurkumy.
Bułki chilli do burgerów
oryginalny przepis pochodzi z książki "Burgery!" aut. V. Drouet & P-L.Viel (s. 13)(na 10 sztuk)
Składniki:
500g mąki pszennej (typ 650)
6g drożdży instant
300ml ciepłej wody
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chilli
35g oliwy
10g soli
plus
1 łyżka mleka
2 łyżki białego sezamu
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chilli
Przygotowanie:
Do miski miksera planetarnego wrzućcie wszystkie składniki na bułki. Wyrabiajcie ciasto przez kilka minut na małych obrotach, by składniki się dokładnie połączyły. Następnie zwiększcie obroty (stopniowo) do największych i wyrabiajcie przez kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia.
Następnie odgazujcie ciasto, podzielcie na 10 równych części (po ok. 83g), uformujcie dłonią bułki. Układajcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryjcie ściereczką i odstawcie do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Wyrośnięte bułki posmarujcie mlekiem, część oprószcie sezamem, a część ostrą papryką. Wstawcie bułki do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika studźcie na kratce. Smacznego!
z chilli są super :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! Domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuń