środa, 8 października 2014

Pomidory i habanero. Cebula i czosnek. Domowy ketchup.


Kochani, dziś kolejny składnik pysznego domowego burgera - ketchup. Zdecydowanie wersja dla amatorów ostrych smaków ze względu na papryczkę habanero. Nawet Połówek stwierdził, że jest ostry, a nie tylko pikantny. Uwierzcie mi to najlepsza rekomendacja.

Oczywiście jeśli nie lubicie ostrych smaków możecie zrezygnować z papryczki habanero, lub zmniejszyć jej ilość.

Ketchup habanero

oryginalny przepis pochodzi z książki "Burgery!" V. Drouet & P-L. Viel (s. 16)
(na 750ml)

Składniki:
1,5kg pomidorów
3 cebule
3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
300ml octu z białego wina
200g cukru brązowego
1 papryczka habanero
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Pomidory umyjcie i pokrójcie na małe kawałki, cebulę drobno pokrójcie, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Wrzućcie do dużego rondla.

Habanero drobno posiekajcie, nie usuwajcie nasion. Dodajcie do pozostałych warzyw. Na koniec dodajcie pozostałe składniki. Gotujcie na średnim ogniu przez 1 i 1/2 godziny, co jakiś czas mieszając. 

I teraz macie dwie opcje do wyboru, albo całość przetrzeć przez sito, albo dokładnie zmiksujcie blenderem. 

Przełóżcie do wyparzonych słoiczków i przechowujcie w lodówce do dwóch tygodni, lub zapasteryzujcie na zimę. Smacznego!

2 komentarze:

  1. w tym roku pierwszy raz przygotowywałam domowy keczup i muszę powiedzieć, że wart jest całej włożonej w niego pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda Twój ketchup, a skoro ostry to idealny dla mnie. Ja w tym roku przesadziłam z ilością chili w moim ketchupie. Połówek kupił jakąś tajską odmianę, dodatkowo nie chciało mi się usuwać pestek. Tym sposobem dodałam do ketchupu 150 g piekielnych papryczek.

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.