piątek, 2 stycznia 2015

Płaty śledziowe. Rodzynki i goździki. W oliwie.


Kochani, mam nadzieję, że po Świętach nie macie jeszcze dość śledzi. Ta słodko-korzenna wersja z pewnością sprawdzi się podczas karnawałowych imprez.


Śledzie z rodzynkami i goździkami

przepis własny
(na słoik 0,5l)

Składniki:
4 płaty śledziowe ala matjas
1 szklanka mleka
2 cebule
3 łyżki rodzynek
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka goździków
oliwa do zalania śledzi

Przygotowanie:
Śledzie umyjcie, ułóżcie w misce i zalejcie mlekiem. Odstawcie na godzinę do namoczenia. Następnie wyciągnijcie z mleka, osączcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Pokrójcie na mniejsze kawałki, wielkości dużego kęsa.

Cebule obierzcie, pokrójcie w piórka, sparzcie wrzątkiem.

Na dnie słoika ułóżcie po kolei warstwami sparzoną cebulę, rodzynki, przyprawy i śledzie. Przekładajcie do momentu, aż skończą się Wam składniki. Całość zalejcie oliwą, szczelnie zamknijcie i odstawcie do lodówki na 3 dni. Smacznego!

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.