Kochani, mam nadzieję, że po Świętach nie macie jeszcze dość śledzi. Ta słodko-korzenna wersja z pewnością sprawdzi się podczas karnawałowych imprez.
Śledzie z rodzynkami i goździkami
przepis własny
(na słoik 0,5l)
Składniki:
4 płaty śledziowe ala matjas
1 szklanka mleka
2 cebule
3 łyżki rodzynek
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka goździków
oliwa do zalania śledzi
Przygotowanie:
Śledzie umyjcie, ułóżcie w misce i zalejcie mlekiem. Odstawcie na godzinę do namoczenia. Następnie wyciągnijcie z mleka, osączcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Pokrójcie na mniejsze kawałki, wielkości dużego kęsa.
Cebule obierzcie, pokrójcie w piórka, sparzcie wrzątkiem.
Na dnie słoika ułóżcie po kolei warstwami sparzoną cebulę, rodzynki, przyprawy i śledzie. Przekładajcie do momentu, aż skończą się Wam składniki. Całość zalejcie oliwą, szczelnie zamknijcie i odstawcie do lodówki na 3 dni. Smacznego!
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń