wtorek, 12 maja 2015

Botwinka i młoda marchewka. Koperek i bulion warzywny. Wiosenna botwinka.


Jak tu nie lubić maja, skoro wybierając się na pobliski bazar, czy nawet odwiedzając mały stragan z warzywami, aż roi się od młodych kolorowych warzyw. Tym razem uśmiechnął się do mnie niepozorny pęczek botwinki. Niewielkie, prawie niewykształcone buraczki i duże jędrne liście... a w głowie myśl o prostej wiosennej botwince na bulionie warzywnym. Lekka, na słoneczny dzień. 


Wiosenna botwinka

przepis własny
(na 4 porcje)

Składniki:

1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
4 młode marchewki
1l bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
4 łyżki gęstego jogurtu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyj, osusz. Buraczki pokrój w cienkie plasterki, a liście grubo przesiekaj. Koperek drobno posiekaj, odłóż 1 łyżkę do posypania. Marchewki dokładnie wyszoruj pod zimną wodą i pokrój w cienkie plasterki.

Do garnka wlej bulion, dodaj pokrojone warzywa i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posyp odłożonym koperkiem. Możesz również dodać po łyżce gęstego jogurtu.

Smacznego!

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.