Zanim zacznę nadganiać sezonowe pyszności - rabarbar, pierwsze truskawki - robię porządki w zamrażalniku. Mrożone śliwki nadzwyczaj dobrze sprawdzają się pieczone w piekarniku. Zwłaszcza takie wcześniej zalane alkoholem. Możecie użyć porto, brandy, grand marnier lub nalewki śliwkowej. Tak zmacerowane owoce idealnie pasują do aksamitnie kremowej masy serowej. Dodatek mleczka kokosowego i wanilii przełamuje kwaśność śliwek.
Serniczki z pieczonymi śliwkami
przepis własny
(na 2 porcje)
Składniki na kruche ciasto:
125g mąki
50g masła
50g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Składniki na krem serowo-kokosowy:
200g białego sera
50g mleczka kokosowego
3 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki pasty waniliowej
Składniki na pieczone śliwki:
8 połówek śliwek (świeżych lub mrożonych)
4 łyżki porto
1 łyżka miodu
½ łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Połówki śliwek zalejcie 4 łyżkami porto i ostawcie na bok na ok. 2 godziny.
Na blat przesiej mąkę. Masło pokrój na małe kawałki, dodaj do mąki i rozcieraj palcami, aż uformujesz ciasto jak na zacierki. Pośrodku uformuj wgłębienie i wbij do niego jajko, posyp przesianym cukrem pudrem. Zagniataj, aż do połączenia składników, nie wyrabiaj go zbyt długo (ciasto powinno być gładkie). Uformuj kulę, lekko spłaszcz je dłonią i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do zamrażalnika na 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni (górna i dolna grzałka).
Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażalnika, podziel na 2 równe części i rozwałkuj na koła. Formy wysmaruj masłem. Delikatnie przenoś ciasto do foremek, lekko dociskając odrywaj nadmiar ciasta. Wypełnioną ciastem formę włóż do lodówki na 20 minut.
Wyciągnij z lodówki wyłożone foremki ciastem, nakłuj je widelcem i wyłóż pergaminem, na który wysyp groch/fasolkę, aby dociążyć ciasto. Piecz przez 10 minut z obciążeniem, potem je usuń i dopiecz przez kolejne 10 minut. Odstaw na bok.
Wyciągnij śliwki z porto i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Oprósz cynamonem i kardamonem, skrop miodem i pozostałym porto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.
Wyciągnij z lodówki wyłożone foremki ciastem, nakłuj je widelcem i wyłóż pergaminem, na który wysyp groch/fasolkę, aby dociążyć ciasto. Piecz przez 10 minut z obciążeniem, potem je usuń i dopiecz przez kolejne 10 minut. Odstaw na bok.
Wyciągnij śliwki z porto i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Oprósz cynamonem i kardamonem, skrop miodem i pozostałym porto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.
Serniki wyciągnij z lodówki dopiero przed samym podaniem, na wierzchu ułóż upieczone śliwki.
Smacznego!
Wspaniale wyglądają te serniczki! *.*
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły! :)