wtorek, 5 maja 2015

Serniczki z pieczonymi śliwkami (na kruchym cieście)


Zanim zacznę nadganiać sezonowe pyszności - rabarbar, pierwsze truskawki - robię porządki w zamrażalniku. Mrożone śliwki nadzwyczaj dobrze sprawdzają się pieczone w piekarniku. Zwłaszcza takie wcześniej zalane alkoholem. Możecie użyć porto, brandy, grand marnier lub nalewki śliwkowej. Tak zmacerowane owoce idealnie pasują do aksamitnie kremowej masy serowej. Dodatek mleczka kokosowego i wanilii przełamuje kwaśność śliwek.

 

Serniczki z pieczonymi śliwkami


przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki na kruche ciasto:

125g mąki
50g masła
50g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Składniki na krem serowo-kokosowy:

200g białego sera
50g mleczka kokosowego
3 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki pasty waniliowej

Składniki na pieczone śliwki:

8 połówek śliwek (świeżych lub mrożonych)
4 łyżki porto
1 łyżka miodu
½ łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksujcie. Przełóżcie na ostudzone spody, wstawcie do lodówki na 2 godziny.

Połówki śliwek zalejcie 4 łyżkami porto i ostawcie na bok na ok. 2 godziny. 

Na blat przesiej mąkę. Masło pokrój na małe kawałki, dodaj do mąki i rozcieraj palcami, aż uformujesz ciasto jak na zacierki. Pośrodku uformuj wgłębienie i wbij do niego jajko, posyp przesianym cukrem pudrem. Zagniataj, aż do połączenia składników, nie wyrabiaj go zbyt długo (ciasto powinno być gładkie). Uformuj kulę, lekko spłaszcz je dłonią i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do zamrażalnika na 15-20 minut. 

Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni (górna i dolna grzałka).

Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażalnika, podziel na 2 równe części i rozwałkuj na koła. Formy wysmaruj masłem. Delikatnie przenoś ciasto do foremek, lekko dociskając odrywaj nadmiar ciasta. Wypełnioną ciastem formę włóż do lodówki na 20 minut.

Wyciągnij z lodówki wyłożone foremki ciastem, nakłuj je widelcem i wyłóż pergaminem, na który wysyp groch/fasolkę, aby dociążyć ciasto. Piecz przez 10 minut z obciążeniem, potem je usuń i dopiecz przez kolejne 10 minut. Odstaw na bok.

Wyciągnij śliwki z porto i ułóż w naczyniu żaroodpornym.  Oprósz cynamonem i kardamonem, skrop miodem i pozostałym porto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.

Serniki wyciągnij z lodówki dopiero przed samym podaniem, na wierzchu ułóż upieczone śliwki.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wspaniale wyglądają te serniczki! *.*
    Piękne wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.