Gdy dwa lata temu pierwszy raz zrobiłam te ogórki, tylko na spróbowanie, to te kilka słoiczków, które zrobiłam skończyły się jeszcze zanim na dobre zaczęła się zima. W ubiegłym roku zrobiłam już ich więcej, ale moja zerowa aktywność blogowa sprawiła, że nawet nie wpadłam na zrobienie dokumentacji. Dokładając ostatnio kolejne słoiki z przetworami na zimę, odnalazłam słoiczek ubiegłorocznych ogórków z chili i czosnkiem. To ulubione ogórki mojego męża.
Choć ich przygotowanie jest pracochłonne, to ich smak wynagrodzi Wam każdą minutę spędzoną na ich przygotowaniu. Potem dajcie im około miesiąca, by przeszły smakiem papryczki i czosnku.
Pikantne ogórki z chilli i czosnkiem
oryginalny przepis pochodzi ze strony Przepisy na ciasto, desery... i nie tylko
Składniki:
2,5kg ogórków
4 łyżki soli
2 czerwone papryczki chilli (świeże)
2 główki czosnku
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
3 szklanki cukru
Przygotowanie:
Słoiki i pokrywki wyparzamy w gorącej wodzie.
Ogórki kroimy na ćwiartki, wkładamy do dużej miski i solimy.
Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Chilli również kroimy na plasterki (jeśli nie lubicie zbyt pikantnych to usuwamy gniazda nasienne). Dodajemy tylko połowę do ogórków i delikatnie mieszamy. Zostawiamy na kilka godzin, by ogórki puściły sok i nabrały aromatu przypraw (można też wstawić do lodówki na całą noc). Resztę pokrojonego czosnku i chilli na razie odkładamy na bok.
Po tym czasie przecedzamy ogórki (nie wylewamy go), dodajemy odłożony pokrojony czosnek i chilli. Mieszamy i układamy szczelnie w słoikach.
Do garnka wlewamy olej, ocet i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy odlany sok z marynowania ogórków. Mieszamy.
Jeszcze gorącą marynatą zalewamy ułożone w słoikach ogórki. Dokładnie zakręcamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.