czwartek, 11 września 2014

Cykoria i koperek. Jajka, majonez i kabanosy. Na dwa kęsy.


Sposób na podanie jajek w cukiniowych łódeczkach poznałam już kilka lat temu podczas jednego z nielicznych sylwestrowych wypadów. Przepis tak prosty, że jeśli pojawią się niezapowiedziani goście będziecie w stanie tę przekąskę przygotować dosłownie w kilka minut. Grunt to mieć w domu cykorię.

Łódki z cykorii z jajkiem i kabanosem

przepis własny
(na 24 sztuki)

Składniki:3 jajka
2 kabanosy
24 liście z cykorii (z ok. 2-3 sztuk)
12 łyżeczek majonezu
sól i pieprz do smaku

plus do dekoracji
gałązki tymianku

Przygotowanie:
Jajka ugotujcie na twardo w lekko osolonej wodzie. Obierzcie je skorupki, przekrójcie na pół, a następnie wzdłuż na 4 części. Odłóżcie na bok. Kabanosy pokrójcie na cienkie plasterki.

Do każdego liścia włóżcie po kawałku jajka, udekorujcie połową łyżeczki majonezu. Na wierzchu ułóżcie plasterki kabanosa. Obficie oprószcie pieprzem, delikatniej solą. 

Podawajcie od razu udekorowane gałązką koperku. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.