niedziela, 8 marca 2015

Czekolada i słone przekąski. Mąka pszenna i kukurydziana. Muffiny.


Kochane Kobietki, wszystkiego najlepszego w dniu naszego Święta! Bez względu na to, czy świętujecie dziś, czy nie. 

Dzisiejszy przepis kieruję do Panów, którzy chcą w ten specjalny dzień zaskoczyć swoje Panie. Proste w przygotowaniu muffiny. Nie ma szans, żeby się nie udały! Z pewnością taki słodki dodatek będzie miłym akcentem, który wywoła uśmiech na jej twarzy. Nie szczędźcie też im czekolady, wszak to znany afrodyzjak :)

Muffiny pszenno-kukurydziane z czekoladą

przepis własny
(na 12 sztuk)

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej (typ 2000)
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
6 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka
150g czekolady (mlecznej, gorzkiej, z dodatkami)
50g słonych paluszków (lub krakersów/precelków)

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

W misce wymieszajcie oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce rozkłóćcie jajka z olejem i mlekiem. Do suchych składników wlejcie mokre, dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie pokrojoną czekoladę i słone paluszki, ponownie wymieszajcie.

Formę do muffinów wyłóżcie papilotkami. Rozłóżcie przygotowaną masę po równo do każdego dołka.

Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 25 minut, do suchego patyczka. Wyjmijcie z piekarnika i studźcie na kratce. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Akceptuję taki rodzaj przyjemności :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na niespodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jadłam je :) i były dobre, szczególnie do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.