środa, 10 lutego 2016

Karmelizowana czerwona cebula z octem balsamicznym

 

Cebula, zwykła czerwona cebula. Dziś będzie dużo cebuli! Będziemy karmelizować, bo dziś na blogu przepis na karmelizowaną cebulę. Nie warto się na nią porywać  z jedną sztuką, od razu róbcie ją z podwójnej porcji. Karmelizowana cebula to wspaniały dodatek, który wyniesie plasterek sera czy pasztetu na inny poziom smaku. Nie żartuję!

O karmelizowanej cebuli przypomniał mi na ostatnich warsztatach Karol Okrasa. Wersja, którą dziś się z Wami dzielę to wersja podstawowa, bazująca jedynie na nieśmiertelnej soli i pieprzu. Oczywiście możecie ten przepis urozmaicić dodając Wasze ulubione zioła jak np. tymianek czy rozmaryn. Ba! można nawet pójść w bardziej orientalne smaki i poszaleć z limonką, czy sosem sojowym. Jedno, co Wam gwarantuję, to z pewnością będzie pysznie!


Karmelizowana czerwona cebula z octem balsamicznym

przepis własny
(na ok. 550ml)

Składniki:

800g czerwonej cebuli (ok. 4 duże sztuki)
4 łyżki masła/oliwy/oleju
2 łyżki cukru
1/4 szklanki octu balsamicznego
1/4 szklanki wody
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.

Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na mocno rozgrzany dodajemy pokrojoną cebulę 
i smażymy przez kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy cukier i smażymy, aż się całkowicie
rozpuści. Na koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny i wodę. Zmniejszamy ogień
 i smażymy przez ok. 25 minut co jakiś czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeszcze gorącą cebulę przekładamy do wyparzonych słoików. 

Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam karmelizowaną czerwoną cebulę. U mnie zwykle na bazie brązowego cukru. A teraz kusi mnie zrobienie jej bez octu balsamicznego, za to octem z sherry i słodkiego wina.

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.