poniedziałek, 1 lutego 2016

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem i amarantusem

 

Lubię faszerować pieczarki, bo są one na tyle neutralne w smaku, że nie ma dodatku, który nie będzie do nich pasował. Możliwości jest naprawdę wiele, a ograniczeniem jest to, na co w tej chwili mam ochotę. Dodatkowo jest to też dobry sposób, by pozbyć się zalegających w domu resztek, np. kasz czy ryżu.

W tym przepisie wykorzystuję amarantus, ale można go zastąpić każdą inną kaszą (jaglaną, jęczmienną) lub ryżem. 

Faszerowane pieczarki z pewnością sprawdzą się równie dobrze jako przekąska na imprezie, jak i podczas oglądania ulubionego serialu. A jeśli kupicie mniejsze sztuki, to będą akurat na jeden kęs. Finger food w czystej postaci.



Faszerowane pieczarki ze szpinakiem

 i amarantusem

przepis własny
(na 8 sztuk)

Składniki:

1/2 szklanki amarantusa
8 większych pieczarek (ok. 500g)
2 ząbki czosnku 
125g szpinaku
150g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

 Amarantus opłukujemy pod zimną wodą na sicie (o bardzo drobnych oczkach). Przekładamy do garnka i zalewamy szklanką zimnej wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odrywamy nóżki od kapeluszy
 i drobno je kroimy (kapelusze odkładamy). 

Czosnek rozgniatamy nożem i drobno siekamy. 

Szpinak myjemy pod zimną wodą, osuszamy i grubo siekamy.

Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone pieczarki i czosnek. Smażymy przez kilka minut, aż grzyby się zeszklą. Następnie dodajemy szpinak, połowę startego sera i ugotowany amarantus, smażymy, aż szpinak zmięknie i ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku solą
 i obficie pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Kapelusze grzybów smarujemy olejem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

Po tym czasie wyciągamy pieczarki z piekarnika, odlewamy wodę, która zebrała się w kapeluszach. Nakładamy przygotowany farsz i oprószamy pozostałym serem. 

Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. 

Podajemy na ciepło lub na zimno.


Polecam Waszej uwadze również inne przepisy na faszerowane pieczarki:

http://lubietogotowanie.blogspot.com/2014/08/portobello-i-chorizo-mozarella-pomidory_98.html http://lubietogotowanie.blogspot.com/2012/07/pieczarki-posiekana-caprese-faszerujemy_88.html http://lubietogotowanie.blogspot.com/2015/11/z-piekarnika-pieczarki-faszerowane.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.