sobota, 30 stycznia 2016

Spody do słodkich kruchych babeczek


Goście, goście...

Najczęściej za przygotowywanie pieczonych słodkości zabieram się gdy mają do nas wpaść goście lub gdy wybieram się gdzieś z jakąś wizytą. Taki słodki dodatek do herbaty lub kawy pasuje idealnie. Przy takim miłym akcencie od razu lepiej się rozmawia, prawda?

Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na spody do słodkich kruchych babeczek. Spokojnie możecie sobie je upiec na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. O tym, czym je możecie wypełnić pokażę Wam jutro.

 
Spody do słodkich kruchych babeczek
przepis własny
(na 16 sztuk)

Składniki:

100g masła
350g mąki pszennej (typ 550)
100g cukru pudru
szczypta soli
2 duże jajka

dodatkowo:
masło do wysmarowania formy na muffiny

Przygotowanie:

Masło kroimy na małe kawałki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami, aż powstanie masa o konsystencji zacierek. Dodajemy cukier puder, szczyptę soli i jajka, dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (górna i dolna grzałka).

Wyjmujemy schłodzone ciasto z piekarnika i dzielimy na 16 równych części po ok. 39g. Każdą rozwałkujemy na koła o średnicy ok. 12cm.

Każdy dołek w formie na muffiny nacieramy masłem. Do każdego wkładamy rozwałkowane ciasto i dokładnie wylepiamy, lekko dociskając palcami. Nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po wyciągnięciu z lodówki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.  Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok do całkowitego ostygnięcia.

Przechowujemy szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 tygodnie. Można przedłużyć "żywotność" babeczek przez dodanie do pojemnika kilku obierek z jabłka.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kruche babeczki,a szczególnie jak już je nadzieje kremem budyniowym owocami i galaretką! :D

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.