Lubię faszerować pieczarki, bo są one na tyle neutralne w smaku,
że nie ma dodatku, który nie będzie do nich pasował. Możliwości jest naprawdę wiele, a ograniczeniem jest to, na co w tej chwili mam ochotę. Dodatkowo jest to też dobry sposób, by pozbyć się zalegających w domu resztek, np. kasz czy ryżu.
W tym przepisie wykorzystuję amarantus, ale można go zastąpić każdą inną kaszą (jaglaną, jęczmienną) lub ryżem.
Faszerowane pieczarki z pewnością sprawdzą się równie dobrze jako przekąska na imprezie, jak i podczas oglądania ulubionego serialu. A jeśli kupicie mniejsze sztuki, to będą akurat na jeden kęs. Finger food w czystej postaci.
Faszerowane pieczarki ze szpinakiem
i amarantusem
przepis własny
(na 8 sztuk)
(na 8 sztuk)
Składniki:
1/2 szklanki amarantusa
8 większych pieczarek (ok. 500g)
2 ząbki czosnku
125g szpinaku
150g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Amarantus opłukujemy pod zimną wodą na sicie (o bardzo drobnych oczkach). Przekładamy do garnka i zalewamy szklanką zimnej wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odrywamy nóżki od kapeluszy
i drobno je kroimy (kapelusze odkładamy).
Czosnek rozgniatamy nożem i drobno siekamy.
Szpinak myjemy pod zimną wodą, osuszamy i grubo siekamy.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone pieczarki i czosnek. Smażymy przez kilka minut, aż grzyby się zeszklą. Następnie dodajemy szpinak, połowę startego sera i ugotowany amarantus, smażymy, aż szpinak zmięknie i ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku solą
i obficie pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Kapelusze grzybów smarujemy olejem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy pieczarki z piekarnika, odlewamy wodę, która zebrała się w kapeluszach. Nakładamy przygotowany farsz i oprószamy pozostałym serem.
Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Polecam Waszej uwadze również inne przepisy na faszerowane pieczarki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.