piątek, 13 listopada 2015

Z piekarnika. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym.


Kolejny piątek w tym tygodniu. Fajne są takie tygodnie, w których można znaleźć czas na złapanie oddechu. Ja ten oddech ostatnio łapię podczas zmywania, którego w trakcie remontu i generalnych porządków mam, co nie miara. Przy okazji okazało się ile nadmiarowych przydasiów posiadam. Przy tym odkrycie, że suchą cieciorkę mam w dwóch miejscach, to pikuś.

Masa ściereczek, tona skorup i innych niezbędnych przy kulinarnym blogowaniu drobiazgów. Już wiem, że jak tylko się ogarnę, to część z nich znajdzie nowych właścicieli :) Ilość pudeł, w których przechowuję swoje skarby jest zastraszająca. Już dawno ilość "propsów" przerosła moje percepcyjne możliwości - o części w ogóle zapomniałam, innych nie potrafię odnaleźć. Dzięki wpisowi Kasi dojrzewam do wygospodarowania dla siebie takiego miejsca. Miejsca, w którym będę mogła się oddać swojemu food styling'owemu szaleństwu.... Już widzę oczami wyobraźni takie miejsce. Mój fotograficzny kącik, gdzie wszystko będzie w zasięgu ręki i bez chaotycznych biegów do innego pokoju w poszukiwaniu elementów stylizacji. Na ten moment potrzebuję, aby remont się skończył. By móc po prostu usiąść na kanapie w piątkowy wieczór i rozkoszować się nic nie robieniem.

W ramach tego rozkoszowania się i nic nie robienia nie może oczywiście zabraknąć jakiejś przekąski. Tym razem nie będzie to quesadillas, która często gości u nas w piątkowe wieczory, a faszerowane mięsem mielonym pieczarki. Po raz kolejny postawię na coś prostego, co niemal robi się samo. O mamo, jak ja lubię takie przepisy! Przygotowanie tej przekąski zajmuje niecały kwadrans - resztę wykona za Was piekarnik.

Z pewnością takie faszerowane pieczarki sprawdzą się nie tylko podczas leniwego wieczoru na kanapie, ale również na imprezie (wtedy warto wybrać jednak małe pieczarki, takie akurat na jeden kęs).


 Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z tymiankiem
przepis własny
(na 8 sztuk)

Składniki:

8 dużych pieczarek
1 łyżka oleju
350g mielonego mięsa
2 gałązki tymianku
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
szczypta soli
50g sera cheddar (w kawałku)

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odrywamy nóżki, opcjonalnie obieramy ze skórki. Ręce natłuszczamy olejem i nacieramy nim przygotowane pieczarki.

Do miski wrzucamy mielone mięso, drobno posiekane igiełki tymianku, czarny pieprz i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Nabieramy czubatą łyżkę stołową masy. Formujemy kulki i wkładamy do grzybów, lekko dociskamy dłonią. Układamy na blasze.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Posypujemy nim wyłożone mięsem pieczarki.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Podajemy na ciepło.


3 komentarze:

  1. Pieczarki faszerowane wyglądają niesamowicie. Chyba pokuszę się o wykonanie ich w wolnym czasie. Muszę być przepyszne w sam raz na przekąskę. Czekam na kolejne przepisy i powodzenia w dalszej pracy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. PYCHOTKA!

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem pod wrażeniem...

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.