Witajcie!
Ostatni weekend spędziliśmy u moich rodziców i przywieźliśmy dużo świeżych warzyw własnoręcznie zerwanych „prosto z krzaka”. Delikatność cukinii dopiero co odciętej z dyniowego kłącza, czy zapach świeżo zerwanych pomidorów. Tej intensywności zapachów i smaków nie da się opisać. Jeśli tylko macie taką możliwość, to polecam Wam wzięcie udziału w takich zbiorach. Wierzę, że własnoręcznie zerwane warzywa smakują inaczej. Lepiej, o niebo lepiej.
Ostatni weekend spędziliśmy u moich rodziców i przywieźliśmy dużo świeżych warzyw własnoręcznie zerwanych „prosto z krzaka”. Delikatność cukinii dopiero co odciętej z dyniowego kłącza, czy zapach świeżo zerwanych pomidorów. Tej intensywności zapachów i smaków nie da się opisać. Jeśli tylko macie taką możliwość, to polecam Wam wzięcie udziału w takich zbiorach. Wierzę, że własnoręcznie zerwane warzywa smakują inaczej. Lepiej, o niebo lepiej.
Sos pomidorowy z cukinią
przepis własny
(na 4 porcje)
Składniki:
1 większa cukinia
2 dojrzałe pomidory
1 łyżka oliwy
1 łyżka śmietany
100ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka białego pieprzu
sól do smaku
plus do dekoracji
starty ser
świeża bazylia
świeża bazylia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Jedną połówkę obieramy ze skórki, drugą pozostawiamyze skórką. W obu częściach wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Każdą połowę cukinii przekładamy do osobnych salaterek, posypcie solą, aby zmiękła. Odstawiamy do lodówki.
W tym czasie sparzamy wrzątkiem pomidory, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie, dodajemy obraną cukinię (osączoną wcześniej z nadmiaru wody). Dusimy warzywa przez
10 minut na małym ogniu, aż powstanie warzywna pasta. Po czym dodajemy pozostałą część
cukinii, śmietanę, wywar warzywny oraz przyprawy. Dusimy przez kolejne 10 minut.
Podajemy z ulubionym makaronem (ja użyłam penne), posypane startym twardym włoskim serem (np. corregio) i udekorowane świeżą bazylią.
Smacznego!
Drugi - orientalny. Z nutą curry i
mleczka kokosowego w Waszej kuchni zawita indyjski kolor.
Sos curry z cukinią
przepis własny
(na 4 porcje)
Składniki:
1 średnia cukinia
250ml mleczka kokosowego
1 łyżka curry
1 łyżeczka ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki białego pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, kroimy na
plasterki o grubości ok. 0,5 cm, usuwamy łyżką gniazda nasienne. Każdy
plasterek dzielimy na 4 części, solimy i odstawiamy do lodówki. Czosnek
obieramy, rozgniatamy nożem
i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cukinię i dusimy przez 5 minut (cukinia powinna się lekko poddusić, ale nie rozpaść). Dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy (dzięki tym dodatkom cukinia dostaje cudownego orientalnego smaku). Dusimy przez kolejne 5 minut.
Podajemy z ulubionym makaronem (tu również podałam z penne) lub ryżem.
Smacznego!
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cukinię i dusimy przez 5 minut (cukinia powinna się lekko poddusić, ale nie rozpaść). Dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy (dzięki tym dodatkom cukinia dostaje cudownego orientalnego smaku). Dusimy przez kolejne 5 minut.
Podajemy z ulubionym makaronem (tu również podałam z penne) lub ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.