czwartek, 12 sierpnia 2010

Cukinia. Sos pomidorowy i curry. Dwa pomysły.

 

Witajcie!

Ostatni weekend spędziliśmy u moich rodziców i przywieźliśmy dużo świeżych warzyw własnoręcznie zerwanych „prosto z krzaka”. Delikatność cukinii dopiero co odciętej z dyniowego kłącza, czy zapach świeżo zerwanych pomidorów. Tej intensywności zapachów i smaków nie da się opisać. Jeśli tylko macie taką możliwość, to polecam Wam wzięcie udziału w takich zbiorach. Wierzę, że własnoręcznie zerwane warzywa smakują inaczej. Lepiej, o niebo lepiej.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym z wyprawy do rodziców nie przywiozła cukinii. Już przy okazji zupy cukiniowo-szpinakowej rozpływałam się w zachwytach dla cukinii, ale cóż na to poradzę, że ją wprost uwielbiam! Dziś znów chcę się z Wami podzielić pomysłami na jej wykorzystanie. Tym razem będą to dwa proste i szybkie sosy - czas ich przygotowania nie przekracza trzydziestu minut.

 

Pierwszy – tradycyjny, z dodatkiem pomidorów oraz współgrających z nimi bazylią i oregano.
 

  Sos pomidorowy z cukinią 


przepis własny
(na 4 porcje)

Składniki: 

1 większa cukinia
2 dojrzałe pomidory
1 łyżka oliwy
1 łyżka śmietany
100ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka białego pieprzu
sól do smaku 

plus do dekoracji 
starty ser
świeża bazylia

Przygotowanie: 

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Jedną połówkę obieramy ze skórki, drugą pozostawiamy 
ze skórką. W obu częściach wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Każdą połowę cukinii przekładamy do osobnych salaterek, posypcie solą, aby zmiękła. Odstawiamy do lodówki.

W tym czasie sparzamy wrzątkiem pomidory, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie, dodajemy obraną cukinię (osączoną wcześniej z nadmiaru wody). Dusimy warzywa przez 
10 minut na małym ogniu, aż powstanie warzywna pasta. Po czym dodajemy pozostałą część 
cukinii, śmietanę, wywar warzywny oraz przyprawy. Dusimy przez kolejne 10 minut. 

Podajemy z ulubionym makaronem (ja użyłam penne), posypane startym twardym włoskim serem (np. corregio) i udekorowane świeżą bazylią. 

Smacznego!
 

 Drugi - orientalny. Z nutą curry i mleczka kokosowego w Waszej kuchni zawita indyjski kolor.

Sos curry z cukinią 

przepis własny  
(na 4 porcje)

Składniki: 

1 średnia cukinia
250ml mleczka kokosowego
1 łyżka curry
1 łyżeczka ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki białego pieprzu
sól do smaku

Przygotowanie: 

Cukinię myjemy, kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm, usuwamy łyżką gniazda nasienne. Każdy plasterek dzielimy na 4 części, solimy i odstawiamy do lodówki. Czosnek obieramy, rozgniatamy nożem 
i drobno siekamy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cukinię i dusimy przez 5 minut (cukinia powinna się lekko poddusić, ale nie rozpaść). Dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy (dzięki tym dodatkom cukinia dostaje cudownego orientalnego smaku). Dusimy  przez kolejne 5 minut.

Podajemy z ulubionym makaronem (tu również podałam z penne) lub ryżem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.