Tym razem zainspirowana risotto, które widziałam ostatnio na kilku blogach, postanowiłam wesprzeć się kuchnią turecką i przygotować danie na bazie ryżu. Miał być pilaw, ale przez zbyt dużą ilość szafranu wyszedł niezwykle różowy kurczak, który złamałam żółtym odcieniem kurkumowego ryżu. A lekko słodki orientalny smak zdecydowanie mnie przekonuje.
Szafranowy kurczak z ryżem, pomidorami, papryką i rodzynkami
przepis własny
(na 4 porcje)
Składniki:
200g ryżu długoziarnistego
400g kurczaka
1 pęczek dymki
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
2 pomidory
3 łyżki oliwy z oliwek
2 suszone strąki chilli
2 szczypty szafranu
1 łyżeczka kurkumy
125ml bulionu warzywnego
1 garść rodzynek
1 łyżeczka mielonego kminku
2 gałązki pietruszki
100g jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kurczaka pokrójcie na kawałki. Cebulkę oczyśćcie, pokrójcie w cienkie talarki (odłóżcie pół łyżeczki do późniejszej dekoracji). Paprykę umyjcie, usuńcie nasiona i pokrójcie w małe krążki. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skórki, pokrójcie w drobną kostkę. Czosnek obierzcie, rozgniećcie nożem i drobno posiekajcie.
Rozgrzejcie oliwę na patelni, dodajcie kurczaka, cebulę, paprykę i czosnek. Smażcie na dużym ogniu przez 4 minuty, stale mieszając. Chilli rozkruszcie na patelni, dodajcie szafran i kminek (kurczak i warzywa nabiorą ładnego różowego koloru), smażcie przez około 15 minut.
W tym czasie ugotujcie ryż z 1 łyżką kurkumy. Dodajcie do kurczaka, dokładnie wymieszajcie.
W tym czasie ugotujcie ryż z 1 łyżką kurkumy. Dodajcie do kurczaka, dokładnie wymieszajcie.
Podawajcie z jogurtem, udekorowane siekaną natką pietruszki i dymką. Smacznego!
Bardzo smakowite połączenie :) Uwielbiam ryż z takimi dodatkami:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie :) ryż uwielbiam pod każdą postacią i ze wszystkim :D
OdpowiedzUsuńwww.kuchcikowo.wordpress.com
Lubię wszystkie dania z szafranem - nadaje im przez ten kolor takiego fajnego, orientalnego charakterku :)
OdpowiedzUsuńpiękny ma kolor!
OdpowiedzUsuńjak nie wyjdzie jedno, powstanie coś zupełnie odmiennego.
OdpowiedzUsuńcoś wspaniałego!
takie szafranowe danie mnie urzekło.
Karolino, ja też polubiłam, choć moje przerażenie początkowo na to nie wskazywało ;) ale odrobina pomysłowości i niezwykle kolorowe i aromatyczne połączenie można uzyskać.
OdpowiedzUsuńFiolinko, dla mnie zaskoczeniem były rodzynki, ale okazało się że fajnie współgrają z szafranem.
Arvén, zgadzam się. Smak szafranu jest bardzo orientalny i ciekawy.
Paula, dziękuję :) Na początku nie byłam taka szczęśliwa.
Karmel-itko, mnie powiem szczerze zaskoczyło to połączenie, pozytywnie oczywiście. Dzięki takim "wpadkom" można stworzyć nowe przepisy lub odświeżyć stare.
Pozdrawiam serdecznie!