"Jutro będzie Wielkanoc,
babki w piec już wsadzone,
i mieć będziemy święcone!
mama na stół położy
na nim stanie pośrodku
ten baranek Boży.
Jajkiem będziemy się dzielić
wszyscy w domu z kolei,
życzyć sobie pociechy,
życzyć sobie nadziei.
Potem będą mazurki,
właśnie robi je mama.
A rodzynki, migdały
- obieram ja sama.
A na boku stać będzie
w kubku woda święcona.
I kropidło z wstążeczką
od sąsiada Szymona.
Z rana przyjdzie ksiądz proboszcz
i poświęci stół cały.
Domek także pokropi,
by się dzieci chowały."
Maria Konopnicka
"Jak to będzie?"
***
Kochani, życzę Wam
aby te Święta były pogodne (niezależnie od aury panującej na zewnątrz),
abyście spędzili je w towarzystwie najbliższych,
a przede wszystkim żeby były pyszne!
Wesołego Alleluja!
Ewelina.
***
Kochani, życzę Wam
aby te Święta były pogodne (niezależnie od aury panującej na zewnątrz),
abyście spędzili je w towarzystwie najbliższych,
a przede wszystkim żeby były pyszne!
Wesołego Alleluja!
Ewelina.
***
W niedzielny poranek podzielimy się z najbliższymi jajkiem ze święconki i zasiądziemy do wspólnego stołu. Będzie gwarno i wesoło :) Tego też Wam życzę. Oby na świątecznym stole nie zabrakło jajek...
Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów
(na 6 jajek)
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
8 suszonych pomidorów (z oliwy)
6 dużych liści bazylii
2 płaskie łyżki sera ricotta
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku
do dekoracji
2 suszone pomidory (z oliwy)
listki bazylii
Przygotowanie:
Jajka przekrójcie wzdłuż na pół, wyciągnijcie żółtka. Wrzućcie je do blendera, dodajcie sześć pomidorów, bazylię oraz ser i dokładnie zmiksujcie. Pozostałe dwa pomidory drobno posiekajcie, dodajcie do masy i wymieszajcie. Dodajcie majonez, ponownie wymieszajcie. Jeśli jest to konieczne doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Łyżeczką nabierajcie pastę i nakładajcie ją do jajka. Dwa pomidory przeznaczone do dekoracji drobno pokrójcie. Podawajcie udekorowane pokrojonymi pomidorami i bazylią. Smacznego!
Jajka faszerowane pastą z wędzonego łososia
(na 6 jajek)Składniki:
100g wędzonego łososia
1 łyżeczka kaparów
1 łyżka soku cytrynowego
1 gałązka koperku
1 łyżka majonezu
zielony pieprz
do dekoracji
gałązki koperku
suszona skórka cytrynowa
Przygotowanie:
Jajka przekrójcie wzdłuż na pół, wyciągnijcie żółtka i wrzućcie je do blendera. Łososia pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do blendera. Dodajcie kapary, sok cytrynowy, koperek i dokładnie zmiksujcie. Dodajcie majonez i doprawcie pieprzem do smaku.
Nałóżcie masę do rękawa cukierniczego i nakładajcie ją do jajka. Podawajcie udekorowane gałązką koperku i suszoną skórką cytrynową. Smacznego!
jajeczka pysznie nafaszerowane:)
OdpowiedzUsuńRadosnej Wielkanocy:)
Pyszności! Najpiękniejsze, świąteczne,
OdpowiedzUsuńwielkanocne życzenia!
Ewelinko, zdrowych ,wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i mokrego Dyngusa!:)
OdpowiedzUsuńKochana, nie wyszły mi te kraszanki, nie umiem,nie ten talent. Własnie podziwiałam u Ewelajny i teraz u Ciebie. Sliczne są Wasze. Ja nie umiem.
Dziękuję za chęci pomocy :) :**
Majanko, szkoda że nie wyszły :( Za to masz talent do ciast. Chciałabym taki :))) Twoje serniki... pyszności ;)
UsuńRadosnych Świąt! :*
Wiesz co,ale ja jeszcze kiedyś spróbuję:).
UsuńZa rok :))
Ściskam cieplutko :*
Pysznie!
OdpowiedzUsuńWspaniałych świąt i delektuj się chwilą.
wesołego alleluja
OdpowiedzUsuńpięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt
polukrowanych
ale jaja czad
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzę
Wesołych Świąt Ewelinko;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne jajeczka :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych