Pomarańcze?
Gruszka?
Jabłko?
Morele?
Nie, cukinia! I ten wyraz zdziwienia na twarzy każdego, kto próbował dzisiejszej marmolady, bezcenny :)
Jeśli podobnie jak ja macie nadmiar cukinii to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gwarantuję Wam, że będziecie nim zachwyceni. Dodatek limonki i likieru z pomarańczy sprawia, że cukinia jak kameleon nabiera egzotycznego charakteru.
Gruszka?
Jabłko?
Morele?
Nie, cukinia! I ten wyraz zdziwienia na twarzy każdego, kto próbował dzisiejszej marmolady, bezcenny :)
Jeśli podobnie jak ja macie nadmiar cukinii to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gwarantuję Wam, że będziecie nim zachwyceni. Dodatek limonki i likieru z pomarańczy sprawia, że cukinia jak kameleon nabiera egzotycznego charakteru.
inspiracja pochodzi ze strony fresh.co.nz
(na ok. 950ml)
Składniki:
1,7kg cukinii (obranej i pozbawionej pestek) {ok. 3 wyrośnięte sztuki}
2 łyżki likieru Grand Marnier
1/2 szklanki wody
450g białego cukru
3 limonki
Przygotowanie:
Cukinię pokrójcie na małe kawałki. Przełóżcie do dużego rondla, wlejcie likier i wodę. Duście na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodajcie cukier, sok i skórkę z limonek, dokładnie wymieszajcie. Zwiększcie ogień, doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez 50 minut (nadmiar płynów powinien odparować). W czasie gotowania (zwłaszcza pod koniec, gdy marmolada będzie gęstnieć) mieszajcie, aby uniknąć przypalenia.
Przełóżcie do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknijcie i pasteryzujcie przez 15 minut. Możecie również nie pasteryzować marmolady i przechowywać ją w lodówce do dwóch tygodni. Smacznego!
Wygląda przepysznie, ale nie podejrzewałam, że z cukinii można zrobić takie cudo :)
OdpowiedzUsuńCzysta magia, jak niepozorna cukinia może zabłysnąć zupełnie nieznanym smakiem :)
OdpowiedzUsuń