sobota, 27 września 2014

Jarmuż i piniole. Mozzarella, zielona pleśń i ricotta. Pizza.


Mamy z Połówkiem taką umowę, że w tygodniu jest czas na szybkie obiady. Jest to jak najbardziej uzasadnione, bo oboje pracujemy na pełen etat. W weekend za to przychodzi czas na szaleństwa. Wtedy jest czas na pieczenie chleba, wtedy jest czas by się kulinarnie wyżyć i spróbować czegoś nowego (to ja) lub pozostać przy starych sprawdzonych przepisach (to Połówek). Tak było i ostatnio. Dla Połówka klasyczna w naszym domu pizza z sosem pomidorowym, salami, cebulką i ostrymi papryczkami. Ja za to muszę spróbować czegoś nowego. I tak oto powstała pizza z jarmużem, piniolami i trzema serami.

Szczerze, smakuje mi bardziej niż ta nasza klasyczna :) Koniecznie ją wypróbujcie, zwłaszcza że można się jeszcze cieszyć jarmużem.


Pizza biała z jarmużem, orzeszkami pinii i trzema serami

oryginalny przepis pochodzi ze strony sweetpeasandsaffron.com
(na 2 sztuki)

Składniki:
na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oliwy
3g drożdży instant
szczypta soli

na wierzch:
4 gałązki jarmużu
4 łyżki orzeszków pinii
4 łyżki sera ricotta
4 łyżki startego sera z zieloną pleśnią
6 łyżek startej mozzarelli (do pizzy, nie tej białej okrągłej)

Przygotowanie:
Kamień do pizzy włóżcie do zimnego piekarnika, ustawcie na największą temperaturę (u mnie 250 stopni; górna i dolna grzałka) i pozwólcie się mu spokojnie nagrzać.

Do dużej miski przesiejcie mąkę, dodajcie pozostałe składniki ciasta (bez wody). Zróbcie dołek i stopniowo dodawajcie wodę podczas mieszania. Dokładnie wymieszajcie, aż składniki się połączą. Następnie na omączonym blacie wyróbcie je przez około 15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przełóżcie je do miski wysmarowanej oliwą, nakryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na kilkadziesiąt minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Na suchej patelni uprażcie orzeszki pinii. Odłóżcie na bok. Jarmuż oczyśćcie z łykowatych części, lekko przesiekajcie.

Odgazujcie ciasto, podzielcie je na 2 równe części. Każdą porcję wyrabiajcie na lekko omączonym blacie, rozwałkujcie na cienkie placki. 

Łopatę oprószcie obficie mąką. Przełóżcie na nią jeden placek posmarujcie go 2 łyżkami ricotty. Na wierzchu ułóżcie po połowie pozostałych składników. Na początek ser z zieloną pleśnią, potem posiekany jarmuż i uprażone orzeszki pinii, a całość dopełnia mozzarella. Tak przygotowaną pizzę zsuńcie na rozgrzany kamień. Pieczcie przez 3-4 minuty, aż ser się lekko przypiecze. Powtórzcie te same czynności z drugą pizzą.

Podawajcie od razu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Też lubię takie eksperymenty :) Jeśli tylko dostanę jarmuż, przygotuję taką :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.