niedziela, 12 października 2014

Banan i marchewka. Jabłka i migdały. Na deser.


Niedzielne popołudnie sprawia, że nieuchronnie myślę o poniedziałku. O tym jak szybko wyczekane dwa dni szybko przemijają. Plany rozwiewają się pod wpływem nieprzewidzianych okoliczności. I wtedy przychodzi ten moment... To odpowiednia pora, by sobie osłodzić te ostatnie chwile weekendu. 

Tym razem postawiłam na proste jesienne ciasto, marchewkowo-jabłkowe z dodatkiem banana. Do popołudniowej kawy będzie w sam raz, albo na jutrzejsze śniadanie posmarowane masłem.

Ciasto marchewkowo-jabłkowe z bananem

oryginalny przepis pochodzi ze strony thewhimsicalwife.com
(na 1 formę o wymiarach 12x25cm)

Składniki:
1 banan (ok. 160g)
1 marchewka (ok. 150g)
1 jabłko (ok. 200g)
1/4 szklanki płatków migdałowych
150ml oleju
2 szklanki mąki pszennej (typ 650)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika

plus do przygotowania formy
masło do wysmarowania
bułka tarta do oprószenia

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Marchewkę i jabłko obierzcie. Zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Wrzućcie do miski. Banana obierzcie i dokładnie rozgniećcie widelcem.

Dodajcie pozostałe składniki i dokładnie wymieszajcie.

Formę do pieczenia wysmarujcie masłem i oprószcie bułką tartą. Przygotowaną masę przełóżcie do przygotowanej foremki. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez godzinę, do suchego patyczka.

Po wyciągnięciu z piekarnika studźcie na kratce. Krójcie dopiero, gdy ciasto całkowicie ostygnie. Smacznego!

2 komentarze:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.