Niedzielne popołudnie sprawia, że nieuchronnie myślę o poniedziałku. O tym jak szybko wyczekane dwa dni szybko przemijają. Plany rozwiewają się pod wpływem nieprzewidzianych okoliczności. I wtedy przychodzi ten moment... To odpowiednia pora, by sobie osłodzić te ostatnie chwile weekendu.
Tym razem postawiłam na proste jesienne ciasto, marchewkowo-jabłkowe z dodatkiem banana. Do popołudniowej kawy będzie w sam raz, albo na jutrzejsze śniadanie posmarowane masłem.
Ciasto marchewkowo-jabłkowe z bananem
oryginalny przepis pochodzi ze strony thewhimsicalwife.com(na 1 formę o wymiarach 12x25cm)
Składniki:
1 banan (ok. 160g)
1 marchewka (ok. 150g)
1 jabłko (ok. 200g)
1/4 szklanki płatków migdałowych
150ml oleju
2 szklanki mąki pszennej (typ 650)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
plus do przygotowania formy
masło do wysmarowania
bułka tarta do oprószenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Marchewkę i jabłko obierzcie. Zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Wrzućcie do miski. Banana obierzcie i dokładnie rozgniećcie widelcem.
Dodajcie pozostałe składniki i dokładnie wymieszajcie.
Formę do pieczenia wysmarujcie masłem i oprószcie bułką tartą. Przygotowaną masę przełóżcie do przygotowanej foremki. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez godzinę, do suchego patyczka.
Po wyciągnięciu z piekarnika studźcie na kratce. Krójcie dopiero, gdy ciasto całkowicie ostygnie. Smacznego!
wyśmienity wypiek!
OdpowiedzUsuńTakie cudo osłodzi każdy koniec weekendu :)
OdpowiedzUsuń