Liczy się wygląd czy wnętrze?
Są takie dania, które bez względu na to jak wystylizowane nie będą dobrze wyglądać. Tak też jest z zupą, którą chcę się z Wami dziś podzielić - fasolowa z jarmużem.
Większość zielonych warzyw liściastych (np. szpinak i jarmuż) wraz z długim czasem gotowania traci swój cudownie soczysty kolor i zamienia go w szaro-bury odcień zgniłej zieleni. W naszym domu tego typu zupy zyskały właśnie przydomek "bagiennych". Nie zmienia to faktu, że każda tego typu zupa choć swoim wyglądem nie zachęca, to rekompensuje smakiem.
Zupa fasolowa z jarmużem
przepis własny(na 2 porcje)
Składniki:
1 puszka białej fasoli
4 łodygi jarmużu
1 biała cebula
1 łyżka oliwy
3 szklanki bulionu warzywnego
2 listki laurowe
1 ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
plus do dekoracji
gałązka jarmużu
Przygotowanie:
Jarmuż umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i usuńcie łykowate części. Posiekajcie na grubsze kawałki. Cebulę drobno posiekajcie.
W garnku rozgrzejcie oliwę, dodajcie pokrojoną cebulę, zeszklijcie. Następnie dodajcie pokrojony jarmuż, duście aż zmięknie. Zalejcie bulionem warzywnym, dodajcie listki laurowe i ziele angielskie. Gotujcie na małym ogniu. Gdy doprowadzicie zupę do wrzenia gotujcie przez 10 minut. Następnie usuńcie listki laurowe i ziele angielskie, dodajcie osączoną fasolę (bez 2 łyżek, które odłóżcie do dekoracji). Gotujcie przez kolejne 15 minut.
Następnie zdejmijcie z ognia i dokładnie zmiksujcie.
Podawajcie od razu udekorowane gałązką jarmużu i łyżeczką fasoli. Smacznego!
pyszna, a co najważniejsze nietypowa i nienudna zupa!
OdpowiedzUsuń