Przepisów na pieczony schab jest wiele. Podobnie jak na sałatkę warzywną, każda gospodyni ma swój ulubiony. Ja najbardziej lubię schab pieczony w majeranku.
Pieczystego u mnie w domu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Rodzice najczęściej przygotowują kilka rodzajów mięs - karkówkę, schab albo polędwiczki. To co mój tata wyprawia wiążąc mięso, sprawia że mogę oglądać go godzinami. Robi to tak zgrabnie i szybko, że kiedyś wydawało mi się to dziecinną igraszką... A potem sama spróbowałam związać mięso na roladki. O matko! Nie chcielibyście widzieć, jak wyglądało mięso, jak wyglądał farsz... Nie był to najładniejszy widok. Nawet instrukcje otrzymane od rodziciela nie pomogły, ewidentnie złączenia mojego mózgu w tym aspekcie nie działają. Jak zwykle w takich przypadkach potrzeba matką wynalazku - postanowiłam upiec schab w keksówce. Efekt - mięso trzyma formę! Zresztą sami zobaczcie!
Uwierzcie mi prostszego przepisu na schab pieczony w majeranku nie ma. Mięso nie wymaga wiązania, a foremkę na keks z pewnością posiadacie w domu :)Pieczystego u mnie w domu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Rodzice najczęściej przygotowują kilka rodzajów mięs - karkówkę, schab albo polędwiczki. To co mój tata wyprawia wiążąc mięso, sprawia że mogę oglądać go godzinami. Robi to tak zgrabnie i szybko, że kiedyś wydawało mi się to dziecinną igraszką... A potem sama spróbowałam związać mięso na roladki. O matko! Nie chcielibyście widzieć, jak wyglądało mięso, jak wyglądał farsz... Nie był to najładniejszy widok. Nawet instrukcje otrzymane od rodziciela nie pomogły, ewidentnie złączenia mojego mózgu w tym aspekcie nie działają. Jak zwykle w takich przypadkach potrzeba matką wynalazku - postanowiłam upiec schab w keksówce. Efekt - mięso trzyma formę! Zresztą sami zobaczcie!
Schab pieczony w majeranku
przepis własny
(na 1kg mięsa)
Składniki:
1kg schabu
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
4 czubate łyżki suszonego majeranku
Przygotowanie:
Schab umyjcie, dokładnie osuszcie i natrzyjcie oliwą i solą, na koniec dokładnie natrzyjcie majerankiem. Przełóżcie do miski, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Po wyciągnięciu z lodówki przełóżcie mięso do standardowej keksówki (25cmx12cm) wyłożonej wcześniej folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka).
Tak przygotowane mięso wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 1,5h. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudźcie na kratce. Dopiero całkowicie ostudzony krójcie na plasterki na kanapki.
Bardzo dobrze smakuje ze świeżo startym chrzanem lub ćwikłą.
Schab piecze się bez przykrycia. Zatem czy po upieczeniu nie jest suchy ? Wszak to chude mięso, więc :).. ?
OdpowiedzUsuńAleż apetyczny :) U mnie dziś też schab, tyle, że gotowany :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wyroby własne, a schabik prezentuję się smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę spokojnych Świąt w gronie najbliższych :))