wtorek, 31 marca 2015

Schab i oliwa. Sól i majeranek. Z piekarnika.

Pork roast in majoram

Przepisów na pieczony schab jest wiele. Podobnie jak na sałatkę warzywną, każda gospodyni ma swój ulubiony. Ja najbardziej lubię schab pieczony w majeranku.

Pieczystego u mnie w domu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Rodzice najczęściej przygotowują kilka rodzajów mięs - karkówkę, schab albo polędwiczki. To co mój tata wyprawia wiążąc mięso, sprawia że mogę oglądać go godzinami. Robi to tak zgrabnie i szybko, że kiedyś wydawało mi się to dziecinną igraszką... A potem sama spróbowałam związać mięso na roladki. O matko! Nie chcielibyście widzieć, jak wyglądało mięso, jak wyglądał farsz... Nie był to najładniejszy widok. Nawet instrukcje otrzymane od rodziciela nie pomogły, ewidentnie złączenia mojego mózgu w tym aspekcie nie działają. Jak zwykle w takich przypadkach potrzeba matką wynalazku - postanowiłam upiec schab w keksówce. Efekt - mięso trzyma formę! Zresztą sami zobaczcie!

Uwierzcie mi prostszego przepisu na schab pieczony w majeranku nie ma. Mięso nie wymaga wiązania, a foremkę na keks z pewnością posiadacie w domu :)

Pork roast in majoram 

Schab pieczony w majeranku

przepis własny
(na 1kg mięsa)

Składniki:

1kg schabu
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
4 czubate łyżki suszonego majeranku

Przygotowanie:

Schab umyjcie, dokładnie osuszcie i natrzyjcie oliwą i solą, na koniec dokładnie natrzyjcie majerankiem. Przełóżcie do miski, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Po wyciągnięciu z lodówki przełóżcie mięso do standardowej keksówki (25cmx12cm) wyłożonej wcześniej folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). 
 
Tak przygotowane mięso wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 1,5h. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudźcie na kratce. Dopiero całkowicie ostudzony krójcie na plasterki na kanapki.

Bardzo dobrze smakuje ze świeżo startym chrzanem lub ćwikłą.

Pork roast in majoram
Pork roast in majoram

3 komentarze:

  1. Schab piecze się bez przykrycia. Zatem czy po upieczeniu nie jest suchy ? Wszak to chude mięso, więc :).. ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetyczny :) U mnie dziś też schab, tyle, że gotowany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wyroby własne, a schabik prezentuję się smakowicie.
    Pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt w gronie najbliższych :))

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.