piątek, 31 sierpnia 2018

Ogórki, twaróg i zielone oliwki. Faszerujemy.


Kiedy jakieś trzy tygodnie temu pierwszy raz zrobiłam ogórki faszerowane nie sądziłam, że staną się one moją ulubioną letnią przekąską. Szukam nowych smaków i połączeń, które odkryją przede mną kolejną twarz ogórka, faszerowanego ogórka. Ich przygotowanie jest szybkie i do tego w każdej odsłonie wyglądają bardzo zachęcająco. Do tego to miła odmiana po imprezowych koreczkach.

Przygotowanie faszerowanych ogórków, wcale nie jest skomplikowane. Jedynym utrudnieniem może być wydrążenie plasterków ogórka. Możecie to zrobić ostrym nożem, ale jeśli macie w domu łyżeczkę do melona, to śmiało korzystajcie. Jej użycie ułatwi i przyspieszy Wam przygotowanie tego dania. Dodatkowym plusem jest to, że podajemy je na surowo, więc można przygotować je w ostatniej chwili.


Ogórki faszerowane twarogiem z oliwkami (pikantne)

przepis własny
(na 24 sztuki)

Składniki:

2 ogórki (ok. 400 g)
100 g zielonych oliwek (osączonych z zalewy)
2 gałązki bazylii
3-4 gałązki karbowanej pietruszki
1 ostra zielona papryczka
125 g twarogu półtłustego
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku

do dekoracji
listki bazylii
małe gałązki karbowanej pietruszki

Przygotowanie:

Ogórki obieramy ze skórki. Kroimy na ok. 1,5 cm plasterki. Wydrążamy gniazda nasienne. Odkładamy na bok.

Dwie oliwki kroimy na plasterki i odkładamy na bok (będą potrzebne do dekoracji). Pozostałe oliwki drobno siekamy. Bazylię, pietruszkę i papryczkę też drobno siekamy. 

Do miski wkładamy twaróg, dodajemy posiekane oliwki, zioła i papryczkę, mieszamy. Dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami oliwek, listkami bazylii i pietruszki. Podajemy schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.